Het inkoopproces

Wist je dat je met een goed inkoopbeleid geld kunt verdienen? Door je inkoopproces te verbeteren, verlaag je onder meer je inkoopkosten. Een goed gestructureerd inkoopproces is hierbij essentieel. Het inkoopproces is daarom opgedeeld in zes stappen.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

De zes stappen van het inkoopproces

Het inkoopproces is op te delen in 6 stappen. Deze zijn als volgt:

  1. Specificeren van de inkoopbehoefte
  2. Selecteren van de leveranciers
  3. Onderhandelen en contracteren
  4. Bestellen
  5. Bewaken van de juiste levering
  6. Nazorg

In de pdf kun je gedetailleerd lezen hoe elke stap van het inkoopproces in zijn werk gaat.

Initiële inkoopfunctie

Houd je je als inkoper bezig met de eerste 3 stappen van het inkoopproces, dan heb je een initiële inkoopfunctie. Je richt je op de meer commerciële aspecten van inkoop. Tactische inkoop gaat dus over specificeren, selecteren van de leveranciers en contracteren.

Bestelfunctie

Houd je je als inkoper bezig met de laatste drie stappen van het inkoopproces, dan heb je een bestelfunctie. Je houdt je bezig met het bestellen van de juiste producten of diensten, je ziet toe op een juiste levering en je stuurt bij als het aflevermoment, de kwaliteit en/of hoeveelheid niet overeenkomt met wat is afgesproken. De bestelfunctie heet ook wel operationele inkoopfunctie.

Meer weten over het inkoopproces?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.