Formule van Camp

De formule van Camp is een klassieke, wiskundige berekening van de optimale bestelhoeveelheid. De formule wordt ook wel de Economic Order Quantity (EOQ)-formule genoemd. Deze formule is erg handig voor inkoopprofessionals. Zij kunnen met behulp hiervan de bestelkosten en het op voorraad houden jaarlijks minimaliseren.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Bepalen van de optimale bestelserie

Hoe vaker je een product bestelt, des te hoger zijn de bestelkosten. Maar als je vaker bestelt hoef je minder voorraad aan te houden en heb je lagere voorraadkosten. De formule van Camp berekent de optimale verhouding tussen de bestelkosten en de voorraadkosten.

De elementen in de formule van Camp

De formule van Camp bestaat uit meerdere elementen:

Q = seriegrootte
D = de jaarvraag van het product
F = bestel-/omstelkosten
h = kosten van voorraadhouden (als percentage van de prijs)
P = prijs van het product

Als je deze gegevens invult in de formule, bereken je de optimale bestelgrootte. In de pdf vind je de formule en een voorbeeldberekening. Log nu in voor de pdf.

Meer weten over de formule van Camp?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.