Definiëren van prestatie-indicatoren

Kritieke of kritische prestatie-indicatoren (KPI's) zijn variabelen om prestaties van ondernemingen mee te analyseren. De opzet van de prestatiemeting moet duidelijk zijn, zowel intern als bij de leveranciers. Hoe zorg je voor een eenduidige definiëring van prestatie-indicatoren en meetmethoden? Je leest het in onze pdf.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

Typen prestatie-indicatoren

Er bestaan 3 typen prestatie-indicatoren:

 1. Doelstellingsindicator
 2. Minimum standaard prestatie-indicator
 3. Absolute prestatie-indicator

Stappen voor het opstellen van en beschrijven van indicatoren

In onze pdf vind je stappen voor het opstellen en beschrijven van indicatoren. Start met het in kaart brengen van je doelstellingen. Ga dan op zoek naar de bijbehorende indicatoren. Dit kan flink wat denk- en puzzelwerk opleveren. Onderstaande punten geven je misschien houvast:

 1. Hoe relevant is de indicator? Is er een duidelijk verband met de doelstelling?
 2. Is de indicator meetbaar?
 3. Past de indicator bij het relatietype?
 4. Wie is er verantwoordelijk voor het vastleggen, rapporteren etc.?

Een handige tool voor het opstellen van KPI’s is het SMART-principe: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realiseerbaar, Tijdsgebonden.

Definiëren van de prestatie-indicator

Heb je bovenstaande punten op orde? Dan ben je klaar om de prestatie-indicator te beschrijven. Houd rekening met deze punten:

 • Omschrijf de indicator kort en helder
 • Bepaal de scoremethodiek
 • Maak helder waar de informatie vandaan komt
 • Bepaal de score/marge als cijfer of percentage

In de pdf vind je twee uitgewerkte voorbeelden van het definiëren van prestatie-indicatoren. Er is onderscheid gemaakt tussen kwantitatieve en kwalitatieve criteria.

Meer weten over het definiëren van prestatie-indicatoren?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.