Contractvormen en de Kraljic-matrix

Het portfoliomodel van Kraljic is een instrument voor de professionalisering van inkoop. Het model helpt je bij het bepalen van de juiste inkoopstrategie per product (of dienst). Het portfoliomodel bestaat uit een aantal matrices die inzicht geven in de machtsverhouding tussen inkopende partij en leverancier.

Download de pdf

Maak een gratis NEVI Basic account aan, log in en download de PDF met meer informatie.

De Kraljic-matrix

De Kraljic-matrix verdeelt alle in te kopen producten en diensten in vier groepen:

  1. Knelpuntproducten
  2. Hefboomproducten
  3. Strategische producten
  4. Routineproducten

Dit gebeurt aan de hand van twee criteria:

  1. De invloed op de winst
  2. Het toeleveringsrisico

Om een product of dienst in één van deze 4 categorieën te krijgen, bepaal je dus eerst deze twee criteria. In de pdf vind je per productgroep meer uitleg.

Tip: bekijk ook de portfolioanalyse van Kraljic.

Contractvormen

Welke contractvorm je het best kunt kiezen, hangt af van de productgroep waar jouw dienst of product in valt. In de pdf zie je in een oogopslag welke contractvorm per groep de beste keuze is.

Kraljic-matrix: een momentopname

De Kraljic-matrix is een momentopname. De markt en het belang van het product binnen de organisatie kunnen verschuiven. Herhaal daarom de analyse regelmatig. Kijk of er voor producten verschuivingen waar te nemen zijn en pas deze aan, de meeste producten zullen niet (snel) verschuiven. Positief is het als met name de knelpuntproducten verschuiven.

Meer weten over contractvormen en de Kraljic-matrix?

Dit kennisdocument bevindt zich in het NEVI Kennislab. NEVI Members loggen in om de pdf te downloaden. Nog geen NEVI account? Maak een NEVI account aan.

NEVI Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, NEVI Talks en ruim 100 inkooptools. NEVI Professional Members krijgen onbeperkt toegang tot NEVI Kennislab, NEVI Basic Members kunnen 5 artikelen bekijken.

Log in en download de pdf!

Hét startpunt voor inkoopprofessionals

De vereniging voor inkoopprofessionals sinds 1956.
NEVI is het kennisnetwerk voor inkoop- en supply management. Met 8 erkende opleidingen met NEVI diploma en meer dan 70 kortdurende praktijkgerichte trainingen verspreid door heel Nederland.