Nevi
0
Inkoopkennis

Roos van Leary test

Artikel 4 minuten maart 2017

Jouw gedrag heeft invloed op het gedrag van anderen. De Amerikaanse psycholoog T. Leary ontdekte dat menselijk gedrag goed te voorspellen is en legde 16 gedragstypes vast in de Roos van Leary.

Wat is het doel van de Roos van Leary?

De Roos van Leary is een handige tool als de communicatie tussen mensen of binnen een team niet goed verloopt of als bepaalde gedragspatronen ingesleten zijn. Je leert het gedrag van de ander beter te begrijpen. Door rekening te houden met de ander en je woorden bewuster te kiezen, speel je in op het gedrag van de ander. Zo verbetert de communicatie en bereik je meer.

Waarom de roos van Leary?

De Roos van Leary is een interactiecirkel en heeft het model van een windroos: twee assen die samen een kruis vormen. De verticale as geeft de mate van dominantie aan, de horizontale as de mate van nabijheid (de relatie tussen mensen). In de meest eenvoudige vorm is de Roos van Leary opgedeeld in 4 delen. Leary onderscheidt daarnaast nog talloze andere nuances zoals boven-samen, boven-tegen, onder-samen en onder-tegen.

De zelftest van Leary

De Roos van Leary test bestaat uit vragen die gaan over hoe jij je opstelt in sociale relaties. Houd steeds één bepaalde relatie van jezelf in je achterhoofd, dat maakt het invullen een stuk makkelijker. Verder kies je uit een lijst van interpersoonlijke gedragsvormen de stellingen die jouw gekozen relatie het best typeren. Door je scores daarna grafisch met elkaar te verbinden, ontstaat jouw persoonlijke spindiagram. Log in, doe de test en ontdek of jij leidend, helpend, meewerkend, volgend, teruggetrokken, opstandig, aanvallend of concurrerend bent.

Verder lezen over communicatie binnen bedrijven? Bekijk ook de pdf over communicatiestructuren.

Maak een gratis Nevi account aan, log in en download de pdf met meer informatie. 


Meer weten over de Roos van Leary test?

Dit kennisdocument bevindt zich in het Nevi Kennislab. Nevi Members hebben onbeperkt toegang en loggen in om de pdf te downloaden. Met een Nevi account kun je 5 artikelen bekijken. Nog geen Nevi account? Maak een Nevi account aan.

Nevi Kennislab bevat meer dan 500 documenten, 2.000 begrippen, 500 Deal! artikelen, 50 wetenschappelijke onderzoeken, Nevi Talks en ruim 100 inkooptools.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen