Nevi
0
Nieuws

Vooruitstrevende organisaties hebben het bij het rechte eind

Nieuws 28 mei 2018

Binnenlands Bestuur kopte 23 mei 2018 met: ‘Mogelijk voor 18 miljard fout aanbesteed’.  De toelichting in het artikel behoeft enige nuancering, aldus NEVI Publiek.

Binnenlands Bestuur kopte 23 mei 2018 met: ‘Mogelijk voor 18 miljard fout aanbesteed’. Basis voor het artikel was een onderzoek naar de toepassing van “relatief beoordelen” als methodiek om offertes te beoordelen en de publicaties erom heen die samenhingen met het naderende emeritaat van inkoophoogleraar prof. dr. Jan Telgen. Met enkele rekensommetjes en diverse aannames kwam Binnenlands Bestuur tot een bedrag van 18 miljard dat foutief zou zijn aanbesteed. 


Met dezelfde onderzoeken, en dezelfde cijfers, had de kop en de daaropvolgende tekst ook geheel anders kunnen zijn. Vanuit NEVI Publiek geven wij graag dat alternatief om zo de discussie in de goede richting te geleiden. 



Vooruitstrevende organisaties hebben het bij het rechte eind


Inkopers, inkooporganisaties en inkoopadviesbureaus zijn er al lange tijd van overtuigd dat relatief beoordelen ongewenste effecten heeft en passen deze beoordelingsmethodiek niet meer toe. Dat dit een verstandige keuze is geweest, heeft het grootschalige onderzoek van prof. dr. Jan Telgen aangetoond. 


Prof dr. Jan Telgen geeft daarmee een steun in de rug van de early adopters dat ze het bij het rechte eind hadden. Het is ook een stevige aanmoediging aan al die anderen die nog stoeien met alle mogelijke beoordelingsmethodieken en nog niet volledig overzien welke effecten deze hebben waardoor zij soms ondoordachte keuzes maken. De uitkomsten van het onderzoek gaan er aan bijdragen dat inkopers terughoudend worden met de toepassing van relatief beoordelen, en dat ondersteunt NEVI Publiek van harte!


In zijn carrière heeft prof. dr. Jan Telgen inkoop, en dan zeker de publieke inkoop, opgewaardeerd van een onderwerp voor 'de stoffige kelder' tot een onderwerp voor bestuurders, het kabinet en zelfs een woord dat in het huidige Regeerakkoord veelvuldig valt. Veel wezenlijke ontwikkelingen in de inkoop komen uit zijn koker. Dit laatste onderzoek op de valreep voor zijn emeritaat gaat het ondoordacht toepassen van relatief beoordelen veranderen.



NEVI Publiek ondersteunt graag


NEVI Publiek telt organisaties die al jaren bezig zijn om te werken met andere beoordelingsmethodieken dan het onderzochte relatief beoordelen. Als netwerkorganisatie voor de publieke inkooporganisaties helpen wij graag om organisaties die ermee bezig zijn en ermee aan de slag willen, met elkaar te verbinden. Wilt u gebruik maken van dit aanbod? Stuur dan een bericht naar publiek@nevi.nl.



Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren