Nevi
0
Nieuws

Teruggang in Nederlandse productiesector houdt aan terwijl inflatiedruk afneemt

Nieuws 3 minuut 01 oktober 2024

Deze verslechtering was de derde in evenzoveel maanden en werd met name toegeschreven aan de aanhoudend zwakke vraag. Lees verder. ⬇️

Zeist - De Nevi PMI® voor de Nederlandse productiesector is een samengestelde indicator die met één cijfer de stand van zaken in de productiesector weergeeft. De samenstelling is gebaseerd op indicatoren voor nieuwe orders, productieomvang, werkgelegenheid, levertijden en voorraad ingekochte materialen.

De gegevens voor september lieten een verdere verslechtering zien in de Nederlandse productiesector en de PMI kwam deze maand uit op 48.2 (van 47.7 in augustus). Deze lichte stijging van de hoofdindex was het gevolg van kleinere dalingen van de productieomvang, het aantal nieuwe orders en de werkgelegenheid.

De reden dat de hoofdindex opnieuw onder de geenveranderingsgrens van 50.0 uitkwam, was grotendeels de zwakke deelindex voor nieuwe orders. De bedrijven gaven aan dat de beperkte orderportefeuille met name het gevolg was van uitgestelde orders en een matte vraag uit onder meer de halfgeleiderindustrie. De daling van het totale aantal ontvangen nieuwe orders werd deels toegeschreven aan een verdere afname van de buitenlandse verkoop. De materiaalvoorraad daalde ondertussen als gevolg van bewuste voorraadverkleining bij de bedrijven en dit had een verder negatief effect op de PMI-hoofdindex.

Vanwege de zwakke vraag verkleinden de bedrijven in september hun productieomvang, al was dit de geringste daling in de huidige periode van krimp van drie maanden. Tegelijkertijd werden de inkoopactiviteiten fors teruggeschroefd en wel in de grootste mate sinds januari. De bedrijven die wel inkochten maakten wederom melding van langere levertijden, al bleef de verlenging bescheiden.

De kleinere vraag naar materialen droeg bij aan verdere aanzienlijke daling van de kostendruk aan het eind van het derde kwartaal. De inkoopprijsinflatie was matig en

het laagst in zes maanden. Hogere loonkosten werden het meest genoemd als reden voor de prijsdruk bij de bedrijven.

De Nederlandse producenten verhoogden in september de prijzen voor hun eindproducten. Deze verkoopprijsinflatie was lager dan in augustus, maar bleef fors en boven het onderzoek gemiddelde op lange termijn.

Met betrekking tot de werkgelegenheid was er in september sprake van een lichte daling van de personeelsbestanden bij de Nederlandse productiebedrijven. Sommige bedrijven kozen ervoor om tijdelijk personeel niet te vervangen, terwijl andere melding maakten van problemen bij het vervullen van vacatures. Dit was de derde daling van de personeelsbestanden tot nu toe dit jaar, maar dit laatste banenverlies was beperkt.

De Nederlandse producenten hadden in september nog steeds voldoende capaciteit over om hun achterstanden te verkleinen. Deze daling was opnieuw aanzienlijk.

Tot slot was de verbetering van het bedrijfsvertrouwen in september een positief punt. Dit vertrouwen was vaak het gevolg van uitbreidings- en investeringsplannen van de bedrijven. Niettemin bleef het optimisme onder het historische gemiddelde.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen