Nevi
0
Nieuws

Telgen ontvangt de exclusieve Jan! als dank

Nieuws 28 mei 2018

Publieke inkoop heeft dankzij Jan Telgen enorme professionalisering doorgemaakt.

Siep Eilander, voorzitter van NEVI, dankte Jan Telgen afgelopen vrijdag in Twente voor zijn jarenlange inspiratie en onderzoek met een Deal!- special: de Jan! "Jan Telgen heeft als geen ander een stem gegeven aan publieke inkoop, nationaal én internationaal", aldus Eilander. Uiteraard maakt Jan nog van de gelegenheid gebruik om zijn visie op inkoop te delen met de honderden aanwezigen.


Jan Telgen: ‘Overkoepelend overheidsbeleid inkoop hard nodig’


‘(…)Ik vraag om een overkoepelend  inkoopbeleid en een coördinatie van acties. Nu is niemand verantwoordelijk voor de manier waarop de enorme hoeveelheid geld wordt ingezet in onze economie(…)’. Hoogleraar public procurement Jan Telgen nam met deze hartstochtelijke oproep op 25 mei afscheid van de academische wereld en de Universiteit Twente. Wat betreft die ‘enorme hoeveelheid geld’, die is niet volgens berekeningen van het Ministerie van Economische Zaken 73,3 miljard euro, maar volgens een realistischer berekening van de EU 135 miljard euro. En dat komt neer op ruim de helft van de totale begroting van de Nederlandse overheid. 



Voor publieke inkoop werken vanuit probleemvelden


Telgen: ‘(…)buiten een aarzelende start bij een aantal delen van het Rijk is er nauwelijks sprake van enige coördinatie of gerichte inzet. Hiermee sluit ik ook aan bij de oproep van de directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau om qua beleidsbepaling de departementenstructuur te verlaten en te werken vanuit probleemvelden of aandachtsvelden (…)’. 



Een innovatieve stimulans van 135 miljard euro


Als concreet voorbeeld gaf Telgen de potentie van dit enorme inkoopbedrag voor het bewerkstelligen van innovatie: ‘(…)doordat functioneel specificeren innovatieve oplossingen een kans geeft, wordt ineens 135 miljard euro als innovatieve stimulans op de markt gezet, zonder dat het een cent extra kost. Zet dat dan eens af tegen de circa1 miljard euro die we nu via allerlei regelingen, subsidies, fiscale faciliteiten en topsectorenbeleid als impuls voor innovatie geven (…)’. 



Publieke inkoop: grote potentie als beleidsinstrument


De potentie voor inkoop als instrument voor beleid is volgens Telgen dus enorm. En inzetten van inkoop voor beleidsdoelen als innovatie, duurzaamheid of sociale inclusie is daarmee een krachtig middel, aldus de emeritus hoogleraar. 


Voor zijn grote bijdrage aan de wetenschappelijke ontwikkeling van de publieke inkoop kreeg Jan Telgen door de burgemeester van Enschede een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Uit handen van NEVI-voorzitter Siep Eilander ontving hij de ‘Jan! Over de kunst van publieke inkoop’, een speciale uitgave van Deal! met een bloemlezing uit de vele artikelen en columns ‘From Science’ die hij schreef voor inkoopmagazine Deal!. 


Bekijk hieronder de gehele Jan!




Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren