Nevi
0
Nieuws

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven: 'Ik roep inkopers op om meer aan MVI te gaan doen!'

Nieuws 23 februari 2018

Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) is een van de belangrijkste instrumenten om een circulaire economie te bouwen, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Ze roept inkopers in een interview met Deal! op om in gesprek te gaan met de markt. ‘Ga vooral niet achter je bureau bedenken hoe een circulaire uitvraag eruit zou moeten zien.’ Het volledige interview met de staatssecretaris verschijnt in Deal! 2.

Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) is een van de belangrijkste instrumenten om een circulaire economie te bouwen, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Ze roept inkopers in een interview met Deal! op om in gesprek te gaan met de markt. ‘Ga vooral niet achter je bureau bedenken hoe een circulaire uitvraag eruit zou moeten zien.’ Het volledige interview met de staatssecretaris verschijnt binnenkort in Deal!.



Ambitie Van Veldhoven: Nederland circulair


Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft een persoonlijke ambitie op het gebied van circulaire economie. Ze wil van Nederland "een circulaire economie maken. Ik heb me daar als Kamerlid al voor ingezet en ik vind het heel mooi dat ik dat werk nu kan voortzetten als bewindspersoon." Van Veldhoven heeft als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat onder meer circulaire economie in haar portefeuille. 



MVI: belangrijk instrument voor circulaire economie


"De overgang naar een circulaire economie kan het Rijk niet alleen. Daar zijn ook het bedrijfsleven, mede-overheden en maatschappelijke organisaties voor nodig. Ik wil ze daarbij helpen. Dingen verplichten is niet altijd nodig, alleen als alle andere opties falen. Ik zet me daarom in om een van de belangrijke instrumenten voor deze circulaire economie te promoten en stimuleren, namelijk maatschappelijk verantwoord inkopen. Met het manifest-MVI, dus met de eigen duurzame doelen van overheden, gaan we een flinke bijdrage leveren. Ik zie nu al dat koplopers op dit gebied hun kennis delen, en steeds meer inkopers en opdrachtgevers elkaar weten te vinden."



Inkoopdoelen van rijksinkoop


"Ik vind het belangrijk dat de Rijksoverheid het goede voorbeeld geeft en dat we zelf een koploper zijn voor verduurzaming. Vanuit mijn ministerie doen we dat door een eigen MVI-actieplan en ons eigen duurzaamheidsverslag. Ik wil daar de komende jaren meer mooie resultaten aan toevoegen. Rijksbreed werk ik daarbij samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de Rijksinkoop coördineert. De vraag of de doelen gehaald worden, komt eigenlijk wat te vroeg. Via de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk, die in mei verschijnt, geeft mijn collega van BZK elk jaar inzicht in de voortgang op de doelen."



Rijksinkoop: duurzamer en goedkoper


"Soms is de markt al verder dan wij denken en soms nog niet. Ik vind het belangrijkste punt dat we samen met de markt structurele verbetering laten zien. Daar werken we aan met maatschappelijk verantwoord inkopen. Mijn overtuiging is ook dat duurzame oplossingen in principe niet duurder hoeven te zijn, mits we kijken naar de hele levensduur van producten. De Rijksinkoop is door MVI niet alleen groener, socialer en duurzamer, maar er wordt ook nog eens 20 tot 27 miljoen euro bespaard."




Het volledige interview met de staatssecretaris verschijnt in Deal nr. 2, die op 6 april op de mat valt en online verschijnt. Nog geen abonnement? Als je lid wordt van NEVI, dan zit Deal! erbij inbegrepen!

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren