Nevi
0
Nieuws

Nieuw Europees platform ondersteunt overheden bij het inkopen van innovaties

Nieuws 15 april 2016

Met een Europese economie die nog steeds voor grote uitdagingen staat, is het nodig om innovatieve en duurzame oplossingen te stimuleren. ICLEI, PIANOo, REC en IWT hebben daarom het Procurement of Innovation Platform gelanceerd. Via www.innovation-procurement.org moet het inkopen van innovaties gemeengoed worden voor overheden.

Met een Europese economie die nog steeds voor grote uitdagingen staat, is het nodig om innovatieve en duurzame oplossingen te stimuleren. ICLEI, PIANOo, REC en IWT hebben daarom het Procurement of Innovation Platform gelanceerd. Via www.innovation-procurement.org moet het inkopen van innovaties gemeengoed worden voor overheden. Het platform biedt publieke inkopers, beleidsmedewerkers en onderzoekers informatie, documenten en een forum voor publieke inkoop van innovaties en precommerciële inkoop.


 


Antonio Tajani, Vice-President van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor Industrie en Ondernemerschap lanceerde het platform vandaag officieel tijdens de conferentie “The path, the growth: Achieving excellence in business friendly public procurement”.  “Publieke inkoop van innovatieve producten en diensten is een van de essentiële middelen om nieuwe technologieën en services te ontwikkelen, meer banen te creëren en de concurrentiekracht van de Europese industrie en het midden- en kleinbedrijf te verhogen”, aldus Tajani. “Het stimuleert ook efficiëntie van openbare diensten. Het is daarom tijd voor actie. Publieke inkopers in Europa moeten een essentiële rol gaan vervullen in deze maatschappelijke transitie.”


 


Procurement of Innovation Platform


Het Procurement of Innovation Platform bestaat uit drie elementen: website, Procurement Forum en Resource Centre.  De website bevat het laatste nieuws en bijeenkomsten over public procurement of innovation en precommerciële inkoop. Ook beleidsondersteuning en achtergrondinformatie over de Europese wet- en regelgeving is hier te vinden.  Het Procurement Forum is speciaal ontwikkeld om het netwerk van ervaringsdeskundigen te ondersteunen. Europese inkopers en stakeholders kunnen hier discussiëren en informatie delen. Gebruikers kunnen ook besloten groepen maken, die ideaal zijn voor het coördineren van zowel grote als kleine projecten. Op dit moment zijn er al meer dan 1.000 geregistreerde gebruikers van het forum.  Het Resource Centre is een centrale database met ondersteunende documenten. Denk aan Europese en nationale beleids- en strategiestukken, tools, case studies, beschrijvingen van projecten en initiatieven, rapporten en weblinks over het inkopen van innovaties.


 


Opdracht van Europese Commissie


Het Procurement of Innovation Platform is ontwikkeld in opdracht van de Europese Commissie, door een werkgroep bestaande uit ICLEI (Lokale Overheden voor Duurzaamheid), PIANOo Expertise Centrum Aanbesteden, REC (Regionaal Milieu Centrum voor Centraal en Oost-Europa) en IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie).


Andere activiteiten waarmee de werkgroep de kennis van het inkopen van innovaties bij aanbestedende diensten wil vergroten:


  • De training “Public Procurement of Innovation" biedt een theoretisch kader en praktische adviezen om innovaties effectief aan te besteden. Alle verschillende aspecten die horen bij het aanbesteden van innovaties komen aan bod. De beschikbare middelen voor het inkopen van innovaties worden behandeld en een onderling kan kennis worden uitgewisseld. De training is relevant voor zowel publieke inkopers met veel ervaring als met weinig ervaring met het inkopen van innovaties. De eerste training vindt plaats op 28 november 2013 in Den Haag en wordt geleid door PIANOo.

  • De Public Procurement of Innovation Award wordt in mei 2014 uitgereikt aan de overheidsorganisatie met de meest succesvol ingekochte innovatie. Alle Europese aanbestedende diensten kunnen zich hiervoor inschrijven. De winnaar wordt geselecteerd op maatschappelijke impact, bijdrage aan een efficiëntere en effectievere overheid en gebruik van het inkoopinstrument. Aanmelden is mogelijk tot 31 maart 2014, 23 uur 59.

  • Praktische handreikingen over het inkopen van innovaties. Vanaf 15 februari 2014 zullen deze op www.innovation-procurement.org worden gepubliceerd voor commentaar.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren