Nevi
0
Nieuws

Export orders nemen fors toe, NEVI PMI® december 53.5

Nieuws 15 april 2016

De NEVI PMI® kwam in december uit op 53.5. Lager dan de 54.6 van november, maar het wijst nog steeds op een aanzienlijke verbetering.De productie nam voor de twintigste achtereenvolgende maand toe, deze maand minder dan in november, maar nog steeds aanzienlijk. Het aantal nieuwe orders steeg ook minder dan vorige maand.

De NEVI PMI® kwam in december uit op 53.5. Lager dan de 54.6 van november, maar het wijst nog steeds op een aanzienlijke verbetering.


De productie nam voor de twintigste achtereenvolgende maand toe, deze maand minder dan in november, maar nog steeds aanzienlijk. Het aantal nieuwe orders steeg ook minder dan vorige maand. De stijging van de export orders daarentegen was fors, groter dan de vorige maand en de grootste sinds februari.


 


De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de twaalfde maand op rij. De werkgelegenheid was in december opnieuw groter en groeide in het hoogste tempo in dertien maanden.


 


De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten was in december wederom groter, maar groeide in het laagste tempo sinds september. De voorraad ingekochte materialen daalde voor de achtste maand op rij. De levertijden werden opnieuw langer en dit was de grootste verslechtering sinds maart.


 


De inkoopkosten daalden voor de vierde opeenvolgende maand en wel in de sterkste mate sinds juli 2013. De verkoopprijzen waren voor de vijfde maand op rij lager.


 


Drie deelindices uitgelicht:


 


Productie index

De productieomvang bij de Nederlandse productiebedrijven nam ook in december weer toe. Deze laatste toename was de twintigste in evenzoveel maanden, maar was wel minder groot dan in november toen het hoogste niveau in zes maanden werd bereikt, en de kleinste sinds september. Deze minder grote toename van de productieomvang komt ook naar voren in de toename van het aantal ontvangen nieuwe orders, die eveneens minder groot was deze maand.

 


Nieuwe export orders index

Het aantal ontvangen nieuwe export orders in de Nederlandse productiesector steeg in december opnieuw. Deze toename was bovendien groter dan in november en de grootste in tien maanden. Een aantal panelleden maakte melding van nieuwe klanten in Europa en de VS. Deze laatste toename van het aantal export orders was de twintigste in evenzoveel maanden.

 Werkgelegenheid index

De toename van de werkgelegenheid in de Nederlandse industrie was in december bescheiden, maar wel groter dan in november en de grootste in dertien maanden. De panelleden die aangaven dat er sprake was van grotere personeelsbestanden, schreven dit over het algemeen toe aan de toegenomen activiteit bij klanten. De producenten van halffabricaten en investeringsgoederen zagen een toename van de personeelsbestanden, terwijl de producenten van consumptiegoederen een daling noteerden.


 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren