Nevi
0
Nieuws

Innovatiemakelaar gezocht

Artikel 2 minuten november 2020

Innovatie makelaar brengt een opdrachtgever (overheidsorganisatie) en de marktpartijen (leveranciers) samen. Blog van Valentina Schippers-Opejko.

Het Urban Agenda Partnerschap ‘Innovative and Responsible Public Procurement’ heeft afgelopen drie jaar gewerkt aan de volgende acties:

• Strategisch inkoopbeleid
• Circulair aanbesteden
• Meten van bestedingen
• Innovatie makelaar
• Lokale kenniscentra
• Juridisch kader
• Toekomstige financiering

Zie ook het korte filmpje over het Partnerschap en de acties. Deze keer wordt de actie Innovatie makelaar onder de loep genomen. 

Wat betekent innovatie makelaar?

Innovatie makelaar brengt een opdrachtgever (overheidsorganisatie) en de marktpartijen (leveranciers) samen. De meest handige manier dit concept tot stand te brengen is een internet platform dat als een soort ‘marktplaats’ fungeert. Stel, je organisatie wil graag meer participatie realiseren. De volgende stap is deze vraag als een uitdaging te formuleren, bijvoorbeeld ’verhogen van participatie’. Op deze uitdaging kunnen verschillende marktpartijen inschrijven met hun oplossingen. Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijven inschrijven die een app hebben ontwikkeld of een interactieve website gemaakt om de participatie laagdrempelig te maken en te stimuleren. Aan de andere kant kunnen de bedrijven en start-ups hun innovatieve en duurzame producten op het platform zetten, waarbij de overheidsorganisaties deze producten kunnen bekijken. 

Een leuk weetje: door je inkoop vraag als een uitdaging te formuleren stimuleer je innovatieve en creatieve kracht van de markt!

Europese voorbeelden

Wil je een paar Europese voorbeelden van de Innovatie makelaar platform zien? Bekijk het Innovatie Makelaar Platform in Oostenrijk


Valentina Schippers

Valentina Schippers

Coordinator Urban Agenda Partnership Innovative Public Procurement

Gemeente Haarlem

Bekijk op LinkedIn
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren