Nevi
0
Nieuws

Merendeel gemeenten heeft geen systeem voor contractmanagement

Nieuws 1 minuten 10 november 2020

Dat blijkt uit een recent onderzoek van inkoopadviesorganisatie COPPA en de Universiteit Twente onder 69 gemeenten.

COPPA en de Universiteit Twente en hebben onderzoek gedaan naar de volwassenheid van het contractmanagement en P2P proces binnen de Nederlandse gemeenten. Uit dit onderzoek onder 69 gemeenten blijkt dat Nederlandse gemeenten ambities hebben om inkoop verder te digitaliseren.
Gemeenten hebben een sterke focus op de rechtmatigheid van hun inkoop. Hierbij maken ze gebruik van allerlei systemen zoals Tenderned, Negometrix en CTM. Uit onderzoek van COPPA en de Universiteit Twente blijkt dat een beperkt aantal gemeenten gebruik maakt van Purchase-to-Pay (P2P) systemen. Daarnaast blijkt dat merendeel van de gemeenten niet over een contractmanagementsysteem beschikt of hier niet optimaal gebruik van maakt. Het is opvallend dat juist bij het uitnutten van de rechtmatig gesloten contracten er geen of niet optimaal gebruik gemaakt wordt van slimme digitale inkoopoplossingen. 

Contractmanagement

Op dit moment bereiken gemeenten net de basis wat betreft de volwassenheid van de inkoopprocessen. Kortom er zijn nog grote stappen te maken om op het hetzelfde niveau te komen als dat gemeenten hebben als het gaat om aanbesteden. Gemeenten geven aan ambitie te hebben om de komende jaren het contractmanagement en P2P proces te optimaliseren. Het blijkt dat het beschikbare budget, tijd van medewerkers en kennis, de organisatiecultuur en organisatiegrootte invloed hebben op de volwassenheid. 

In nummer 8 van Deal! gaan de onderzoekers uitgebreid in op de resultaten van het onderzoek.
 
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen