Nevi
0
Nieuws

Grootste groei in 22 maanden – Nevi PMI® november 54.4

Nieuws 3 minuten 01 december 2020

De Nevi PMI® van november is uitgekomen op 54.4 en markeert daarmee de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds januari 2019.

De Nevi PMI® van november is uitgekomen op 54.4 en markeert daarmee de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds januari 2019.


De productie groeide sneller dan vorige maand, opgestuwd door de grootste toename van de nieuwe orders sinds december 2018. De nieuwe orders uit het buitenland namen aanzienlijk toe en deze toename was voor de vierde maand op rij groter dan de maand ervoor.


Deze ontwikkelingen leidden tot de eerste banengroei sinds februari, zij het bescheiden en vaak ingevuld door tijdelijke krachten. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bleef afnemen, maar deze afname was de kleinste in acht maanden.


De inkoopactiviteiten namen in de grootste mate toe sinds augustus en de levertijden zagen de grootste verlenging sinds mei. De voorraad ingekochte materialen groeide voor de eerste keer sinds april en de voorraad gereed product daalde verder.


De inkoopprijzen stegen in de grootste mate sinds januari en de verkooprijsinflatie was de grootste sinds april.
Tot slot steeg de toekomstige productie index naar het hoogste niveau in twee jaar.
 

Industrie veel optimistischer dankzij vaccins en nieuwe orders

“Ondernemers zien duidelijk licht aan het eind van de tunnel”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO. “De deelindicator voor de verwachtingen van de productie over twaalf maanden schoot omhoog van 62,0 naar 71,0, de hoogste stand sinds twee jaar. Het plotseling opverende vertrouwen in de economie is waarschijnlijk het gevolg van het nieuws over vaccins. Ondanks de gedeeltelijke lockdowns die een aantal Europese landen eind oktober hebben aangekondigd, zijn de nieuwe exportorders verder toegenomen. Ook binnen Nederland nam de vraag in november flink toe, vooral naar kapitaalgoederen. Het lijkt erop dat sommige ondernemers investeringen die zij vanwege de pandemie hadden uitgesteld nu alsnog doorzetten na het goede nieuws over vaccins, wat resulteert in meer vraag naar machines.”

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen