Nevi
0
Nieuws

Gevolgen coronavirus: beschikbaarheid hulp- en beschermingsmiddelen onder druk (blog)

Nieuws 5 minuten 12 maart 2020

In maart blikt netwerkmanager Ton van Geijlswijk terug op enkele belangrijke momenten van de afgelopen maanden, waaronder de gevolgen van het coronavirus en het Nevi Zorgcongres.

De highlights van Nevi Zorg en het nieuws op een rijtje (Nieuwsbrief 12 maart).

Beschikbaarheid hulp-/ beschermingsmiddelen door coronavirus onder druk - blog Ton van Geijlswijk

De afgelopen weken konden we er niet om heen. Het coronavirus beïnvloedt de internationale supply chain meer en meer. Media berichten over naderende lege schappen en stille productielijnen. Iedere inkooporganisatie heeft of krijgt hier binnen inkoop en de supply chain mee te maken en dit raakt uiteindelijk de burgers en maatschappij in zijn geheel. Dus ook de zorg, waarover EenVandaag een item maakte.

Door het stilvallen van geneesmiddelenfabrieken in China worden tekorten aan medicijnen verwacht. De run op beschermingsmiddelen door het coronavirus begint zorgverleners te raken. Minister Bruins ‘verkent’ de optie om via de Europese Unie een voorraad aan te schaffen om tijdelijke tekorten ‘te overbruggen’. Nevi Zorg raadt het hamsteren door zorginstellingen van beschermingsmiddelen af, omdat dit extra druk op de toeleveringsketens gaat leggen en daardoor hun collega zorginstellingen gaan misgrijpen. Hiermee wordt de vraag nog nijpender. Ook fabrikanten geven aan dat tijdig leveren steeds lastiger wordt gezien de grote vraag. Laten wij dreigende tekorten van bijvoorbeeld medische hulpmiddelen in beeld brengen en samenwerken zodat de zorgorganisaties zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.

Dit roept veel vragen op zoals: waar dreigen er tekorten, welke producten worden het hardst getroffen, wat gebeurt er met de prijzen, wat zijn goede alternatieven, waar zijn die verkrijgbaar, kunnen we gebruik maken van elkaars voorraden enz.. Op NVZ kennisnet wordt inzichtelijk gemaakt waar en welke problemen er zijn en kan je ze (na registratie) melden. Ben je op zoek naar collega's waarmee je kunt sparren? In de Nevi-community kan je (ook na registratie) een oproep of vraag plaatsen en in contact komen met peers. 

Terugblik Nevi Zorgcongres

Afgelopen maand was het 11e Nevi Zorgcongres dé gebeurtenis voor mij! En niet alleen voor mij, keynotes als activistisch ondernemer Ruud Koornstra (bekijk hier zijn column) en de mooie sessies met praktijkverhalen inspireerde velen om ook een volgende stap te maken. Ik ontving leuke reacties na afloop, waaronder deze van een senior inkoper: “De (geweldig goede!) presentatie van Taco Houwert van Gupta heb ik al met ons hoofd inkoop en de facilitair manager besproken. Zij zijn geïnteresseerd. Andere presentaties deel ik in het inkoopteam. En de gevolgen van gebruik van m.n. Isofluraan en Desfluraan stuur ik naar anesthesie en apotheek. Heel mooi om zulke nuttige en direct bruikbare zaken te ontdekken tijdens het congres.” Dat deed hij inclusief verwijzingen naar de desbetreffende sheets zodat zijn collega’s direct aan de slag konden. 
Mijn oproep is natuurlijk: Deel dit ook in jouw eigen organisatie!

Wat een goed zorgcongres is dit jaar weer georganiseerd!” is ook leuk om te ontvangen. Trots dat we met bestuurders, leden en collega's weer een mooi event hebt neergezet. Dat bleek ook uit de overall evaluatie, met een beoordeling van 7,7! In Deal! die eind februari op de mat viel vind je een mooi verslagDe werkgroep voor het Nevi Zorgcongres kan trouwens nog steeds versterking gebruiken! Iets voor jou? Mail me dan via t.vangeijlswijk@nevi.nl.
Presentaties en een sfeerimpressie van het Zorgcongres staan op de website. 
Bekijk ook nog de video van mijn collega Ed

5 tips van Ton

  1. Online Community ICT-inkopers Zorg - Een ander hoogtepunt in de afgelopen maand was ook de oprichting van de online Community ICT-inkopers Zorg. Initiatiefnemer Marcel Loomans, Senior Inkoper ICT bij Meander Medisch Centrum, ontving al meer dan 30 mensen in de online community en is nu ook bezig de eerste offline bijeenkomst te plannen om ook zo ervaringen uit te wisselen en elkaars best practices (en eventuele valkuilen) aan te horen en elkaar te helpen. Aanmelden voor deze Nevi Community kan nog! Vergeet dan niet expertise “inkoop gezondheidszorg ICT” toe te voegen! Kijk in de Nevi Comunity
  2. Classificeren producten in de Zorg - Verder heeft Nevi Zorg haar advies “Classificeren producten in de zorg” aangepast. In de vorige nieuwsbrief hebben we ten onrechte gemeld dat de AOC code niet meer onderhouden zou worden. Dat klopte niet, deze wordt nog wel onderhouden en is daardoor toekomstbestendig qua beheer. Excuses daarvoor. Nevi Zorg blijft wel bij het advies om de UNSPSC te gebruiken voor goederengroep classificatie. Bekijk ook het hele advies

  3. Contractmanagement - Contract- en leveranciersmanagement is belangrijk in de zorgsector. Daarom is de Nevi Contractmanagementdag op 19 maart aanstaande, met cases en voorbeelden ook interessant voor jou. Bekijk de congreswebsite.
  4. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen -
    Terugblik MVI workshops MVI, Klimaatneutraal en Circulair inkopen in de Zorg
    Blog: Stakeholders inkoop laat je verrassen!

  5. Simon Sinek #1 - Bekend van "Start with Why" is de vraag hoe die visie zich ontwikkelt. In 2 minuten weet je het. Bekijk de video Start with Why.

Tot mijn volgende blog,

Ton

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren