Nevi
0
Nieuws

Contracten tijdens de coronacrisis

Nieuws 07 april 2020

Jurist Reinoud van Servellen bespreekt deze begrippen, geeft enkele voorbeelden en adviezen

In principe moeten afspraken worden gerespecteerd, maar wat als de gevolgen van het coronavirus nakoming in de weg staat? Moet je de overeenkomst nog nakomen? Of moet de wederpartij nog nakomen? Om die vraag te beantwoorden draait het om de juridische begrippen ‘overmacht’ en ‘onvoorziene omstandigheden’.

Overmacht en onvoorziene omstandigheden

Van overmacht is sprake als een partij vanwege de omstandigheden zijn verplichting niet kan nakomen. Een partij die zich terecht op overmacht beroept hoeft de ontstane schade niet te vergoeden aan de ander. Van onvoorziene omstandigheden is sprake als een partij wel kan nakomen maar de nakoming onredelijk bezwarend is als gevolg van omstandigheden die niet waren voorzien bij het opstellen van de overeenkomst. Jurist Reinoud van Servellen bespreekt deze begrippen in het Deal!-artikel contracten in tijden van corona en geeft enkele voorbeelden en adviezen. 

Dit artikel verschijnt in Deal! nr. 2, die op 10 april op de mat valt en online verschijnt. Nog geen abonnement? Als je lid wordt van Nevi, dan zit Deal! erbij inbegrepen!

Bekijk ook ons dossier Inkoop en Supply chains in de huidige coronatijd.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen