Nevi
0
Nieuws

Actie 1: Strategisch aanbestedingsbeleid

Nieuws 18 juni 2020

De aanbestedingskracht van de overheid kan een aanjager zijn voor innovatieve en duurzame oplossingen voor vraagstukken op sociaal, economisch en ecologisch gebied.

Actie 1: Strategisch aanbestedingsbeleid

 

Publieke aanbesteding wordt vaak gezien als een puur financiële en administratieve taak en nog te weinig in verband gebracht met het verwezenlijken van bredere beleidsdoelen van de overheid. Dit, terwijl aanbestedingen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan sectoren zoals de zorg, het milieu, mobiliteit en vervoer, economische ontwikkeling, werkgelegenheid en circulariteit. De aanbestedingskracht van de overheid kan een aanjager zijn voor innovatieve en duurzame oplossingen voor vraagstukken op sociaal, economisch en ecologisch gebied.

 

Het Urban Agenda Partnerschap voor Publieke Aanbesteding heeft een praktische handleiding ontwikkeld waarmee steden en gemeenten een strategisch aanbestedingsbeleid kunnen ontwerpen, dat is afgestemd op het overheidsbeleid van de lokale overheid, de verwachtingen van de regio en actuele economische, ecologische en sociale doelen en uitdagingen waarvoor de lokale overheid staat.

 

De handleiding geeft allereerst antwoord op de vraag waarom het belangrijk is om over een strategische visie op aanbesteding te beschikken en hoe politici en bestuurders kunnen worden overtuigd van de kracht van aanbesteding. Vervolgens wordt in stappen uitgelegd wat er voor nodig is om een strategisch beleid op te zetten en te vertalen in de management processen van de gemeente. Tenslotte wordt dieper ingegaan op de invoering van het aanbestedingsbeleid in de operatie van de organisatie. De handleiding bevat voorbeelden uit andere steden en biedt veel praktische instrumenten om zelf aan de slag te gaan met het ontwerpen van een aanbestedingsbeleid.

 

Als onderdeel van een groter pakket van instructiematerialen, kan een gemeente met behulp van de handleiding direct aan de slag met het bouwen van een strategie, en van daaruit steeds verder de kracht van aanbestedingen benutten. Aan de handreiking is een online training verbonden, zodat men zich snel en efficiënt in de materie kan inwerken. Hier vind je de handleiding.

 

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren