Nevi
0
Nieuws

ACM: inkoopsamenwerking essentiële geneesmiddelen tijdelijk toegestaan

Nieuws 04 juni 2020

Ziekenhuizen, ziekenhuisapotheken en farmaceutische groothandels mogen tijdens de coronacrisis intensief samenwerken om mogelijke tekorten aan essentiële geneesmiddelen te voorkomen of te verminderen.

Ziekenhuizen, ziekenhuisapotheken en farmaceutische groothandels mogen tijdens de coronacrisis intensief samenwerken om mogelijke tekorten aan essentiële geneesmiddelen te voorkomen of te verminderen. Het hiervoor opgerichte Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd of de samenwerking een risico geeft op overtreding van de concurrentieregels. 


14 essentiële geneesmiddelen


De ACM verwacht geen risico’s bij deze samenwerking. De samenwerking is tijdelijk en noodzakelijk om landelijke en lokale tekorten van een aantal geneesmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen. Het LCG inventariseert de vraag naar en het aanbod van 14 essentiële geneesmiddelen en coördineert de verdeling over de ziekenhuizen. De geneesmiddelen zijn nodig op de intensive care en voor (spoed)operaties. Als gevolg van de coronacrisis is de vraag naar deze geneesmiddelen fors toegenomen. Door coördinatie van de inkoop en distributie van deze geneesmiddelen kunnen tekorten worden voorkomen. De ACM verwacht bij deze samenwerking geen mededingingsrisico’s. Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren