Nevi
0
Nieuws

Welke gunningscriteria en scoremethoden zijn het meest succesvol?

Nieuws 04 februari 2019

Met een goede voorbereiding valt er veel te winnen, zo leert Fredo Schotanus.

"Het opstellen van een goed absoluut beoordelingsmodel is lastig, omdat je voorafgaand aan het ontvangen van de offertes al moet nadenken over welke gunningsmethode je wilt gaan gebruiken, wat je wilt uitvragen aan de leveranciers, waarom je dat wilt uitvragen (met andere woorden: welke doelen je wilt bereiken) en hoe je dat gaat beoordelen (welke scoremethodes ga je gebruiken). De scoremethodes en de gunningscriteria mag je in de publieke sector niet meer wijzigen nadat je de offertes hebt ontvangen".


Absoluut beoordelen


Aan het woord is Fredo Schotanus (Significant en TU Twente). Hij vervolgt: "Door absoluut te beoordelen krijgen inkopende organisaties betere offertes met een betere prijs-kwaliteitverhouding. En uit deze betere offertes wordt een betere keuze gemaakt, waardoor de leverancier die echt de beste offerte heeft ook daadwerkelijk wordt gekozen". En dat is waar veel organisaties én leveranciers naar op zoek zijn. Maar dit proces is niet altijd even makkelijk, zo blijkt in de praktijk. 


Keuzemodel


Absoluut kiezen is een kunst. Vandaar de nieuwe training Absolute beoordelingsmodellen opstellen waar Fredo je in zes stappen meeneemt. Je krijgt inzicht in welke gunningsmethode welk effect heeft en wanneer het aansluit op jouw behoeften. Ook absoluut en relatief scoren van gunningscriteria wordt behandeld, waarbij wordt ingegaan op het opstellen van een absolute scoremethode. Op 9 mei staat de eerste training gepland.


Meer over AanbestedenHet product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen