Nevi
0
Nieuws

Verstegen zet blockchain in

Nieuws 01 februari 2019

Verstegen Spices & Sauces wil door inzet van blockchain-technologie inzichtelijk maken of nootmuskaatboeren een leefbaar inkomen ontvangen.

Verstegen Spices & Sauces wil door inzet van blockchain-technologie inzichtelijk maken of nootmuskaatboeren een leefbaar inkomen ontvangen. Consumenten kunnen in een applicatie het mogelijke verschil zien tussen de prijs die boeren momenteel voor hun nootmuskaat krijgen en de prijs die zij moeten krijgen om tot een leefbaar inkomen te komen. Vanaf mei 2019 is de nootmuskaat te koop bij supermarktketen Coop. Vanaf het moment dat de nootmuskaat in de schappen ligt, kunnen consumenten via een QR-code de reis van hun nootmuskaat bekijken in een app.


Verstegen zet blockchain in


Een premium op de marktprijs


Verstegen werkt voor het blockchain-project samen met Fairfood. Daarnaast gaf het familiebedrijf de ngo opdracht onderzoek te doen naar de hoogte van een leefbaar inkomen voor de nootmuskaatboeren op de Indonesische Sangihe-eilanden. Op dit moment betaalt Verstegen een premium boven op de gebruikelijke marktprijs voor nootmuskaat, maar het bedrijf uit Rotterdam wil graag inzichtelijk maken of dit voor de boeren voldoende is om goed rond te kunnen komen. 


Leefbaar inkomen


Er wordt gesproken van een leefbaar inkomen als alle leden van een huishouden zich een degelijke levensstandaard kunnen veroorloven met het netto inkomen van dat huishouden. Dit netto inkomen moet daarnaast onder goede werkomstandigheden verdiend zijn. Een degelijke levensstandaard houdt onder meer in: genoeg voedsel en water, een dak boven het hoofd, onderwijs, gezondheidszorg, transport en kleding. Daarnaast moet er genoeg geld over blijven om steeds weer opnieuw te kunnen investeren in een nieuwe oogst.  


Identificeren van boeren


Naar verwachting maken Verstegen en Fairfood in 2019 en 2020 andere kruiden en specerijen inzichtelijk met gebruik van de blockchain-technologie. “We willen investeren in duurzame handelsrelaties met alle mensen achter onze producten”, aldus Driessen, ceo van Verstegen. “Dat begint bij het identificeren van de boeren. De blockchain-technologie stelt ons in staat dat te doen.”


Whitepaper: Inkoop & Blockchain. The perfect match?


Blockchain legt transacties vast. Het is niet te vervalsen en voor iedereen toegankelijk. Het maakt de communicatie tussen mensen of machines een stuk eenvoudiger. En veel sneller. Dat klinkt veelbelovend. De verwachtingen zijn hoog en de mogelijkheden lijken oneindig. Maar wat kan inkoop er in de praktijk mee? En welke concrete toepassingen liggen er in het verschiet? Download het whitepaper.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen