Nevi
0
Nieuws

Stijgende inkoopkosten zetten resultaten bouwsector onder druk

Nieuws 28 januari 2019

Niet alleen het inhuren van personeel is steeds duurder, maar ook de kosten van bouwmaterialen stijgen.

De bouwsector ondervindt steeds meer negatieve gevolgen van de sterk stijgende inkoopkosten. Zo is niet alleen het inhuren van personeel steeds duurder, maar stijgen ook de kosten van bouwmaterialen. Door het groeiende personeelstekort missen bouwbedrijven capaciteit, waardoor zij niet aan de stijgende vraag kunnen voldoen. Omdat zij niet of nauwelijks mensen kunnen vinden, huren ze vaker zzp'ers in waardoor de personeelskosten stijgen. Hierdoor staat het rendement van veel bouwbedrijven onder druk en wordt er niet voldoende gebouwd. 



Afnemende groei


ABN AMRO verwacht dat de groei van de bouwsector in 2019 en 2020 door deze stijgende kosten wordt afgeremd. Waarschijnlijk zal de groei dit jaar 4 procent en volgend jaar 2,5 procent bedragen. Hiermee doet de sector het minder goed dan in 2018, toen sprake was van een groei van ongeveer 7 procent. Bovendien neemt het aantal faillissementen sinds de zomer van 2018 weer toe.



Mismatch


ABN AMRO signaleert een duidelijke mismatch tussen vraag en aanbod in de bouwsector. Ze verwacht dat door de stijgende bouwkosten alleen projecten met hogere bouwbudgetten doorgang vinden, omdat bouwbedrijven weten dat hier een zekere marge op zit. Dit lijkt zich al voor te doen in de woningbouw, waar nu niet de woningen worden gebouwd waaraan het meest behoefte is, zoals kleinere appartementen in de binnensteden. Deze woningen zijn minder aantrekkelijk om te bouwen, omdat de marges lager zijn.



Weten wat de prijzen gaan doen de komende tijd? Houd onze berichtgeving over de inkoopmanagersindex op 1 februari in de gaten of kijk op NEVI.nl/PMI


Lees ook: Mislukte aanbesteding betekent niet het einde - veel aanbiedingen fors hoger dan begroot op Binnenlands Bestuur


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen