Nevi
0
Nieuws

Stabilisatie PMI zit tussen 'niet bloedstollend spannend' en 'zeker ook niet saai' in.

Nieuws 01 oktober 2019

De Nevi PMI net als in augustus 51.6. Saai dus, niks te melden? Dat is zeker niet het geval.

De Nevi PMI index is in september blijven staan op 51.6, geen verandering dus ten opzichte van augustus. Saai dus, niks te melden? Dat is zeker niet het geval, bij een nadere analyse zijn er wel degelijk interessante ontwikkelingen te zien. Positief is bijvoorbeeld dat er in september sprake was van de grootste banengroei in de laatste acht maanden. Mogelijk is dit ook een verklaring voor het toegenomen optimisme bij Nederlandse producenten.

Dat stelt  prof. dr. ir. Bart Vos, Scientific Director Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) in zijn maandelijkse redactionele commentaar:

Kijkend naar ontwikkelingen op exportgebied lijkt dat optimisme echter wat voorbarig te noemen. De nieuwe exportorders index zakte onder de 50.0 en dat duidt op een daling in het aantal orders uit onze exportmarkten, slecht nieuws voor een handelsland als Nederland. Dit is ook een mooi bruggetje naar ontwikkelingen in de wereldeconomie, daar is het ook bepaald niet saai te noemen. Medio september kwam ING met een interessant rapport naar buiten over een mogelijke krimp in de wereldhandel. Dat zou voor het eerst zijn sinds het omvallen van Lehman Brothers in september 2008. De bank verwacht wel herstel in 2020, met wel als belangrijke randvoorwaarde dat de grootmachten VS en China tot een akkoord komen om de slepende handelsoorlog toch minimaal te dempen. En het is bepaald geen uitgemaakte zaak dat zo’n akkoord er gaat komen.

Het gaat immers niet alleen om de importtarieven kwestie, dat is op zich al complexe materie, maar ook om zaken als intellectueel eigendom en technologie. Verder helpen de “spierballen” tweets van de Amerikaanse president ook niet echt in dit proces, de Chinezen voelen zich daar toch vaak door geschoffeerd. Dichterbij huis is er een maand voor de fameuze 31 oktober deadline ook nog geen oplossing voor de slepende Brexit kwestie. De recente ontwikkelingen in de Britse politiek zijn wat dit betreft ook weinig hoopgevend te noemen.

Net als in het voetballen is de ene 0-0 de andere niet, soms duidt een ‘brilstand’ uitslag op een bijzonder saaie wedstrijd, soms kan het toch een enerverend potje voetbal zijn geweest. De stabilisatie van de PMI in de afgelopen maand zit daar ergens tussenin: niet bloedstollend spannend, maar zeker ook niet saai.

Meer over de Nevi inkoopmanagersindex

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen