Nevi
0
Nieuws

"NEVI 1 Professional heeft me de basis gegeven om mezelf te blijven ontwikkelen"

Nieuws 29 mei 2019

Lees hoe een enthousiaste doener het inkoopvak inrolde en besmet is geraakt met het inkoopvirus.

Begonnen met NEVI MIL

We zijn altijd benieuwd naar de achtergrond en motivatie van onze cursisten en hoe ze hun opleiding gebruiken in hun verdere loopbaan. Deze keer het verhaal van Linda Rebel, die onlangs de opleiding NEVI 1 Professional afrondde en nu werkt op de afdeling Inkoop- en Contractmanagement bij woningcorporatie Portaal.

Grote aanbestedingen doen

“Uiteindelijk kreeg ik mijn werkgever zo ver dat ik NEVI 1 Professional Privaat mocht gaan volgen, al moest ik zelf ook fors in de buidel tasten. De opleiding was pittig, want ik ben moeder van twee kinderen en werk 36 uur. NEVI 1 brengt een studiebelasting van 1 tot 2 uur per dag met zich mee, ook in de weekenden”, vertelt Linda. “Het heeft even moeite gekost mijzelf aan te zetten tot het consequent leren elke dag, maar met de nodige inspanning is het me gelukt!”  

Vlak voordat ze aan haar opleiding begon, kreeg ze intern een andere functie. “Ik werd contractbeheerder bij de afdeling Vastgoed en zat ineens in de primaire business. Ik leerde veel over installatietechniek en kreeg ineens contact met huurders. Daardoor leerde ik nog breder kijken dan daarvoor. Ik lette op zaken die we tot dan toe nog niet echt in contracten hadden vastgelegd, zoals: hoe communiceert een leverancier met onze huurders en hoe ga je om met door de co-maker verzamelde data bij het beëindigen van contracten?”

Toen ze eenmaal haar NEVI 1 diploma had, groeide ze door naar de afdeling Inkoop- en Contractmanagement en mocht ze grote aanbestedingen gaan doen. “Nu mocht ik me ineens bemoeien met miljoenenprojecten.”

In de keten processen optimaliseren

Haar nieuw opgedane kennis van inkoop viel mooi samen met haar expertise in procesoptimalisatie en klantgerichtheid. “Uiteindelijk proberen wij als Portaal samen met onze leveranciers iets moois te realiseren voor onze huurders, want onze huurders staan op nummer 1. Alle partijen moeten beter worden van het contract”, zegt ze. “Veel winst behaal je door in de keten processen beter op elkaar af te stemmen. Je moet in het contract al vastleggen hoe je een goede samenwerking borgt, waar welke verantwoordelijkheid ligt et cetera.”

Voor veel leveranciers is die aanpak nieuw. Ze vinden de werkwijze prettig, want het is concreet, maar worden ook wel eens gek van Linda’s behoefte om alles contractueel vast te leggen. “Laatst had een leverancier in zijn offerte staan dat hij een klanttevredenheid van minimaal een 8,5 garandeerde. Ik vroeg: wat ga je concreet doen om onze huurders blij te maken? En hoe ga je hun klanttevredenheid meten? Daar had de leverancier niet direct een antwoord op. Maar dat is voor mij wel belangrijk, want hoe kan ik anders KPI’s opstellen en deze bewaken binnen een contract?”

Basis om mezelf blijvend te ontwikkelen

Een collega van haar volgde een opleiding Best Value Procurement. Samen hebben ze inmiddels meerdere BVP-trajecten doorlopen, waaronder een miljoenenaanbesteding voor liften waarbij drie concurrenten met elkaar gaan samenwerken. “Door NEVI 1 Professional ben ik breed gevormd waardoor ik de gedachte achter BVP makkelijk oppik. We hebben bovendien een juridische afdeling die ons terzijde kan staan bij wat er wel en niet mogelijk is. Ik leer nu in de praktijk. Zonder de basis van NEVI 1 zou dat toch echt een stuk lastiger zijn.”

Ook MVI is een thema waarop ze zich ontwikkelt. “Wij nemen circulariteit mee in al onze contracten en kijken hoe we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen betrekken bij de projecten die wij aanbesteden. De markt heeft ontzettend veel kennis en door goed te luisteren en ook nog eens BVP toe te passen kunnen we die kennis veel beter benutten”, zegt Linda

“NEVI 1 bied je een hele mooie theoretische achtergrond. Ik miste wel eens de link naar de praktijk, bijvoorbeeld in de vorm van checklists, maar daarin biedt NEVI Kennislab nu een mooie aanvulling. Door de gedegen theoretische achtergrond heb ik nu nog altijd een steile leercurve. De opleiding heeft me de basis gegeven om mezelf in mijn werk door te blijven ontwikkelen. Dat is natuurlijk geweldig.”

Meer over de opleiding NEVI 1 Professional.

Over Linda Rebel

Linda Rebel is een enthousiaste doener die geen uitdaging uit de weg gaat. Na haar MEAO-opleiding ging ze werken voor een keukenfabrikant, waar ze opviel door haar nieuwsgierigheid en enthousiasme. Toen dit bedrijf een nieuwe fabriek opzette, mocht zij meedenken over alle processen, van orderverwerking tot klantenservice en van inkoop tot verkoop. Die kennis nam ze mee toen ze voor Siemens in Zwitserland ging werken als assistent projectmanager. Na zeven jaar keerde ze terug naar Nederland en rolde in een functie als assistent van de facilitair manager bij woningcorporatie Portaal. De facilitaire afdeling werd omgedoopt tot Inkoop en ze kreeg er naast facilitaire taken ook inkooptaken bij, zoals de leaseauto’s en alles rond BHV. Ze volgde NEVI MIL (Medewerker Inkoop & Logistiek) 1 en 2, maar wilde meer.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen