Nevi
0
Nieuws

Meer vrouwen in het inkoopvak, maar voor de topbanen bestaat een glazen plafond

Nieuws 08 maart 2019

In masterprogramma’s in de belangrijkste Europese landen is ruim de helft van de studenten vrouw.

Langzaam maar zeker stromen steeds meer vrouwen het inkoopvak in. In masterprogramma’s in de belangrijkste Europese landen is ruim de helft van de studenten vrouw. Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat het aantal vrouwelijke vakprofessionals zal toenemen. Wat betreft de topbanen in inkoop liggen de kaarten (vooralsnog) anders. Dat blijkt uit recent onderzoek van Oliver Wyman. Deze consultancyorganisatie deed onderzoek onder 300 cpo’s in 14 verschillende branches in de VS, Europa en Azië. 



Grote verschillen Azië, VS en Europa


Uit de studie blijkt dat 41% van de medewerkers vrouw is. Zes van de tien ondervraagde cpo’s geeft aan dat het aantal vrouwelijke inkoopmedewerkers de afgelopen jaren is toegenomen. Er blijken grote verschillen te bestaan tussen niet alleen de drie regio’s, maar ook tussen branches. Terwijl in Europa en de VS vier van de tien inkoopjobs door vrouwen worden uitgevoerd, is dat in Azië nog geen twee op de tien. Ook zijn vrouwen in het algemeen ondervertegenwoordigd in grotere bedrijven en specifiek in technologiesectoren.



Ondervertegenwoordigd in inkoopmanagementteams


Vrouwen blijken ook flink ondervertegenwoordigd in inkoopmanagementteams. Slechts één op de vier category managers is vrouw en dan vaak voor een indirect spend category. Meer vrouwen in topinkoopbanen is om diverse redenen een goede zaak. Volgens de onderzoekers onder meer omdat managementteams met een evenwichtige samenstelling van beide geslachten financieel betere prestaties neerzetten.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen