Nevi
0
Nieuws

Laagste niveau in 28 maanden - NEVI PMI januari 55.1

Nieuws 01 februari 2019

De NEVI PMI® viel in januari terug naar 55.1, het laagste niveau in 28 maanden. Dit wijst op een lichte vertraging van het groeitempo van de Nederlandse productiesector.

De NEVI PMI® viel in januari terug naar 55.1, het laagste niveau in 28 maanden. Dit wijst op een lichte vertraging van het groeitempo van de Nederlandse productiesector.


Een belangrijke reden voor de minder grote groei was de kleinste toename van de nieuwe orders sinds september 2016 en van de exportorders sinds juli 2016. De voorraad gereed product steeg voor de vierde maand op rij, de langste periode sinds het begin van dit onderzoek, en de achterstanden daalden voor de derde keer in vier maanden. 


De kleinste uitbreiding van de inkoopactiviteiten in meer dan tweeënhalf jaar leidde tot de geringste verlenging van de levertijden sinds december 2016. De groei van de personeelsbestanden was aanzienlijk, maar wel de kleinste sinds mei 2017.


De inkoopprijsinflatie was opnieuw fors en iets hoger dan vorige maand, wat deels het gevolg was van een stijging van het btw-tarief. De verhoging van de verkoopprijzen was de op een na grootste in bijna acht jaar. De Toekomstige productie index liet het op een na laagste cijfer zien in achtentwintig maanden.Export, productie en voorraad uitgelichtNieuwe export orders
De buitenlandse vraag vertoonde in januari tekenen van stagnatie. Het aantal nieuwe internationale orders steeg vergeleken met december, maar ook was dit de kleinste toename in de huidige periode van groei van eenendertig maanden. De gegevens wijzen op een zwakke vraag uit de Duitse automobielsector.
Twee subsectoren (halffabricaten en investeringsgoederen) maakten melding van een daling van het aantal nieuwe exportorders in januari. De subsector consumptiegoederen daarentegen noteerde een forse stijging.Productie niet gereed index
De seizoensmatig aangepaste Productie niet gereed index daalde in januari en kwam uit onder de geen-veranderingsgrens van 50.0. Dit wijst op een hernieuwde daling van de achterstanden bij de Nederlandse productiebedrijven. Sommige bedrijven maakten melding van een langzame start van het jaar, waardoor zij in staat waren de bestaande achterstanden weg te werken. Dit was de derde keer in vier maanden dat de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde, al was deze laatste daling gering.Voorraad gereed product index
De voorraad eindproducten bij de Nederlandse productiebedrijven nam in januari voor de vierde maand op rij toe. Samen met de eerste vier maanden van 2017 is dit de langste periode van groei sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000.
Sommige bedrijven gaven aan dat zij niet snel genoeg hadden gereageerd op de minder grote groei van het aantal nieuwe orders. De toename van de voorraad gereed product bleef echter bescheiden.Lees ook het redactionele commentaar van NEVI hoogleraar Bart VosHet product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen