Nevi
0
Nieuws

In mogelijkheden denken, is de uitdaging van vandaag

Nieuws 03 mei 2019

'Inkoop van innovatie' daar ging het om tijdens de eerste editie van de Kennissessie Nevi Publiek in 2019 bij de Nationale Politie.

De sessie, gehouden bij de Politieacademie in Warnsveld, gaf een goed inzicht in het nieuwe innovatieve inkoop denken van de Nationale Politie, maar ook in de uitdagingen die de komende jaren een grote rol gaan spelen binnen het korps.

In Huis ’t Velde, sinds 1976 School voor Politie Leiderschap, oftewel de Politieacademie, werd ingezoomd op Inkoop van innovatie door gastorganisatie Nationale Politie. Het korps heeft de afgelopen jaren hierin al heel wat ervaring opgedaan en deelde deze kennis graag met andere inkopers. Het tweede deel van de sessie werd verzorgd door Jan-Pieter Papenhuijzen van Significant en bestuurder Nevi Publiek. Hij presenteerde de learnings van inkoop van innovatie in het algemeen. 

Innovatieproces

Dagvoorzitter Peter Tanghe, bestuurder Nevi Publiek, introduceerde de eerste spreker van de Nationale Politie: Klaas Dijkema, inkoopmanager ICT/IM. Dijkema gaf een kijkje in de organisatie van inkoop bij de politie waarna Madelon Dona, innovatiemakelaar bedrijfsvoering de ruim 60 aanwezigen meenam in de het nieuw geïntrocueerde Innovatieproces binnen inkoop: "Veel ideeën voor innovatie komen van de werkvloer zelf. Deze ideeën lopen via de innovatiemakelaar die aanbod en vraag koppelt en verbindt". Jacqueline Klaver vult aan dat ook uit de markt veel innovatie komt. Een prachtig voorbeeld van het aanwenden van externe kennis om te innoveren is de Innovatie Challenge die de politie uitzette in de externe markt. Politie Nederland staat voor een huisvestingsuitdaging in de komende tien jaar. In de Marktvisie Huisvesting die werd opgesteld staat de beoogde samenwerking in vijf hoofdpunten beschreven. Drie winnaars werden gekozen uit de 76 inzendingen waarmee de politie nu samen de innovaties beproefd.

Aanbestedingsplicht

Uit de zaal kwam al verschillende keren de vraag hoe je met partijen in zee kan gaan als er een aanbestedingsplicht is. De laatste spreker, Maarten van Bommel, aanbestedingsjurist bij de politie, antwoordde inderdaad wel tegen dingen aan te lopen vanuit de traditionele inkoop. Dat wil niet zeggen dat de juridische inkoopafdeling geen mogelijkheden ziet, bleek uit zijn uiteenzetting. Met de juiste stakeholders moet goed nagedacht worden over de mogelijkheden die er zijn.

Mogelijkheden

Na de pauze was het woord aan Jan-Pieter Papenhuizen, Partner bij Significant en bestuurder van Nevi Publiek. In zijn bevlogen presentatie behandelde hij het gehele spectrum van innovatiegericht inkopen in de publieke sector en gaf voorbeelden uit de praktijk. Alle sprekers waren het er over eens: innovatiegericht inkopen gaat niet vanzelf, maar de mogelijkheden zijn er zeker. Lees het volledige verslag via deze link.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen