Nevi
0
Nieuws

Bart Vos: spannende tijden voor de wereldeconomie in het algemeen en de NEVI PMI in het bijzonder

Nieuws 01 februari 2019

Zijn redactionele commentaar op de NEVI PMI januari.

Het afgelopen jaar is er sprake geweest van een geleidelijke daling, met af en toe een lichte opleving, in de NEVI PMI: van 63.4 in februari 2018 naar 55.7 in januari 2019. Op zich geen reden tot paniek natuurlijk, een score van boven de 50.0 duidt immers nog steeds op economische groei. Er is echter wel sprake van vertraging in het groeitempo van de Nederlandse productiesector. Bovendien kan een verdere (bescheiden) toename van de voorraad gereed product erop duiden dat deze groeivertraging door zal zetten.


Van nature ben ik geen doemdenker, integendeel, maar er zijn op het wereldtoneel toch wel enkele donkere wolken aan de horizon. Ik wil er hier twee kort aanstippen, beide volgens mij op langere termijn van invloed op de ontwikkeling van de NEVI PMI. Ten eerste is er natuurlijk de Brexit, politiek gezien een buitengewoon complex en explosief dossier. Voor ons vakgebied kan een ‘no deal’ oplossing grote gevolgen hebben voor de handel tussen Nederlandse en Britse bedrijven. De Britse PMI scoorde overigens in december 2018 nog steeds boven de 50 (54.1), maar de Britse respondenten gaven wel aan onzeker te zijn over de gevolgen van Brexit en de ontwikkeling van wisselkoersen.


Ten tweede is er de al geruime tijd sluimerende dreiging van een verder escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Ver van ons bed? Zeker niet voor een handelsnatie als Nederland, de verwevenheid in mondiale ketens is immers de afgelopen decennia fors toegenomen. China is een belangrijke factor in onze Nederlandse import en wat dat betreft moet een Chinese PMI van onder de 50 (49.4 in december 2018) toch wel enige zorgen baren. De deelindex voor nieuwe Chinese exportorders lag met 46.6 zelfs nog iets lager. Voor de wereldeconomie is het dan ook te hopen dat topoverleg tussen China en de VS de komende weken succesvol is om zodoende verdere escalatie te voorkomen. 


Kortom, het blijven spannende tijden voor de wereldeconomie in het algemeen en de NEVI PMI in het bijzonder. Laten we echter in de geest van een illustere voorganger van de Britse premier May, Winston Churchill, positief blijven: A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.Redactioneel commentaar prof dr. Bart Vos, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg.


Lees ook de berichtgeving over de NEVI inkoopmanagersindexHet product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen