Nevi
0
Nieuws

Alles wat je moet weten over de SDGs

Nieuws 16 juli 2019

De SDG Action Day op 25 september geeft je inhoudelijke handvatten om aan de slag te gaan.

De Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, de opvolgers van de millenniumdoelen, moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Eerst even wat achtergrond voordat we naar de SDG Action Day overgaan.

Wat gebeurt er al in Nederland?

Vanaf januari 2016 is de Rijksoverheid hard aan de slag gegaan met het vertalen van de SDGs naar nationaal beleid. In het rapport Nederland Ontwikkelt Duurzaam: plan van aanpak inzake implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen staat dat acht ministeries een SDG-inventarisatie van het rijksbeleid hebben gemaakt.

Sluit het rijksbeleid aan op de 17 doelen en 169 subdoelen? En zijn er in Nederland genoeg beleidsprogramma's en monitoringsstructuren om de doelen te implementeren en te meten? Begin 2016 heeft het Planbureau voor de Leefomgeving verkend wat de SDGs betekenen voor het Nederlandse leefomgevingsbeleid en in november 2016 heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gemeten hoe Nederland er nu eigenlijk voor staat op de 17 doelen. Zo blijft Nederland achter op klimaat- en energiedoelen en inkomensgelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar scoort bijvoorbeeld hoog op economisch vlak, rechtsstaat en instituties, en op sommige terreinen van onderwijs en gezondheid, aldus het CBS.

Coordinatie SDG 12 Duurzame productie en consumptie 

SDG 12 gaat over duurzame consumptie en productie. Karin van IJsselmuide, manager Maatschappelijke thema's bij NEVI, is coördinator van deze SDG.
Tijdens de SDG Action Day gaat zij samen met Kelly Ruigrok (Nationaal Duurzaamheids Instituut) en enkele deelnemers van de Green Deal Circulair Inkopen kijken naar circulariteit en verspilling bij de inkoop van goederen. Want door vooraf na te denken over in te kopen producten en diensten is het mogelijk om een enorme positieve impact te creëren op SDG 12. In deze sessie gaan we circulariteit inbedden en verspilling voorkomen door op een interactieve wijze een stappenplan te volgen om footprints te berekenen, organisaties te meten en ketens te verbinden. We gaan laten zien dat het gewoon kan!

Lees ook NEVI coördineert en draagt bij aan SDG 12.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren