Nevi
0
Nieuws

Waarde gedreven inkoop, de nieuwe manier van inkopen?

Nieuws 12 november 2018

Welke kansen liggen er om middels innovatieve manieren van inkoop waarde aan de verschillende zorgsystemen toe te voegen?


Begin oktober van dit jaar waren Gerben Bekema en Erik van Raaij namens NEVI Zorg aanwezig bij de ‘SCAN Health European Procurement Summit’ in Manchester. Hij vond het een uitermate interessant congres over het toevoegen van waarde in de zorgketen waarin diverse sprekers vanuit onder meer Canada, Australië, de VS en Engeland hun visie gaven op de ontwikkelingen van inkoop binnen de zorg. Welke kansen liggen er om middels innovatieve manieren van inkoop waarde aan de verschillende zorgsystemen toe te voegen?


SCAN Health (Supply Chain Advancement Network in Health) is een internationale non-profit organisatie met als doel: het bevorderen van internationale samenwerking en kennisuitwisseling op het gebied van inkoop en supply chain, die waarde toevoegt voor de patiënt en het zorgstelsel.


Klinkt interessant, maar is dit niet het zoveelste netwerk met het zoveelste congres?


Ongetwijfeld ga je wel eens naar een congres of evenement: de ene keer was het zonde van je tijd, de andere keer heb je enige inspiratie opgedaan uit een specifieke presentatie, of heb je je netwerk uitgebreid. Dit keer was het nog anders. Eindelijk een duidelijke en door alle sprekers gedragen zelfde visie op het gebied van waarde toevoeging door inkoop in de zorg gedurende de dag, waardoor alle presentaties op elkaar aansloten en je wél van 9 tot 17 uur op het puntje van je stoel blijft zitten. De belangrijkste lessons learned:


  • Waarde gedreven inkoop gaat meer impact & betere uitkomsten brengen voor de patiënt, tegen lagere integrale kosten.

  • Denk niet in producten maar in behoefte & oplossingen.

  • Internationaal kunnen we veel van elkaar leren, er zijn al aardig wat ervaringen in waarde gedreven zorg en inkoop (data, uitkomsten meten etc.).

  • Supply chain is zoveel meer dan enkel het stukje van fabrikant / leverancier tot aan het ziekenhuis: het is van fabrikant / leverancier, via de zorgaanbieder, tot aan de (dood van de) patiënt. Denk aan contractmanagement: niet alleen de afgesproken levertijden moeten worden gemeten, maar vooral ook de afgesproken uitkomsten voor de patiënt!

Ligt jouw passie ook in het verbeteren van de zorg, en niet enkel in het besparen van kosten? Dan is het de moeite waard om eens te kijken op de website van SCAN Health, waar tevens veel kennis wordt gedeeld. Ook zijn alle presentaties van het congres beschikbaar.


Het SCAN Health congres wordt jaarlijks wisselend qua internationale locatie, in overleg met het lokale inkoopnetwerk georganiseerd. Volgend jaar in Nederland, samen met NEVI Zorg?


Meer leren over waardegericht inkopen


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen