Nevi
0
Nieuws

Van inkoopprioriteit via inkoopanalyses naar optimale inkoopacties

Nieuws 31 mei 2018

Spendanalyse 4.0. Met die term presenteert Jeroen Corts het 4 Elementen model in Deal! 3.

De stap van spendanalyse naar doelgerichte inkoopactie blijkt een lastige. Inkoopanalist Jeroen Corts presenteert in de derde editie van Deal! een methodiek op basis van vier prestatiedrijvers die de inkoopprioriteit berekent, zodat inkoopanalyses automatisch leiden tot optimale inkoopacties.


Stap van spendanalyse naar doelgerichte inkoopactie lastig


De stap van spendanalyse naar doelgerichte inkoopactie blijkt telkens weer een lastige. In de meeste organisaties bestaat inmiddels wel enige vorm van spendanalyse. Maar wat levert die doorgaans op? De meeste analyses tonen allereerst hoe groot het inkoopvolume van de organisatie precies is, wat het aantal leveranciers en facturen is, en hoeveel deze in de afgelopen tijd gestegen of gedaald zijn. Vervolgens zie je wat de belangrijkste inkoopsegmenten zijn, de top 25 leveranciers en welke afdelingen de grootste afnemers zijn.


Vierelementenmodel spendanalyse


En dan? Alles tegelijk willen doen, gaat natuurlijk niet. Maar als we elk inkooppakket een prioriteitsscore geven, kunnen we wel bepalen welke categorie het meest bijdraagt aan de inkoopdoelstellingen. Als basis voor het onderverdelen van de doelstellingen presenteert inkoopanalist Jeroen Corts het vierelementenmodel van de tactische inkoop: 


4elementenmodel_purfaction2018


In dit model staan de vier belangrijkste stappen van het tactische inkoopproces. Van spendanalyse, via categorieplanning en projectuitvoering naar contractevaluatie en weer verder. Bij elk van de vier elementen staat een prestatiedrijver. Op basis van de 4 belangrijkste KPI’s: Klantwaarde, Kostenreductie, Risicoreductie en Procesprestatie kunnen we nu inkoopanalyses gaan omzetten in inkoopacties! Wil je meer weten over het model? Lees het volledige Deal!-artikel in NEVI Kennislab (inloggen).


Training spendanalyse


Wil je de belangrijkste vaardigheden leren voor een betrouwbare spendanalyse of wil je meer uit je spendanalyse halen? Volg dan een workshop met auteur en trainer Jeroen Corts: Workshop Spendanalyse - Advanced (7 december) en Workshop Spendanalyse - Basic (12 oktober).


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen