Nevi
0
Nieuws

Recordgroei houdt aan: NEVI PMI® december 62.2

Nieuws 02 januari 2018

De NEVI inkoopmanagersindex laat zien dat de recordgroei van de Nederlandse industrie in december nauwelijks veranderde.

De NEVI PMI® laat zien dat de recordgroei van de Nederlandse industrie in december nauwelijks veranderde. De PMI daalde weliswaar licht van 62.4 in november, maar het cijfer van december blijft nog steeds ruim boven het vorige record van februari 2011.


De stijging van de productieomvang was slechts iets kleiner dan het recordniveau van november en was daarmee de één na grootste die ooit gerapporteerd werd. De nieuwe orders lieten de op drie na grootste stijging sinds het begin van het onderzoek zien en de stijging van de exportorders werd alleen in april 2010 overtroffen.


De groei van de werkgelegenheid bereikte voor de derde maand op rij een hoogtepunt. Ondanks de toename van de productie, bereikte de toename van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk het hoogste niveau sinds februari 2007. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg in de grootste mate sinds februari 2007.


De uitbreiding van de inkoopactiviteiten was een van de grootste die ooit gerapporteerd werden. Dit zorgde voor de grootste verlenging van de levertijden sinds september 2006.


Zowel de in- als verkoopprijzen stegen in mindere mate dan in november, maar de inflatiedruk bleef hoog.


De vooruitzichten bij de Nederlandse productiebedrijven voor de komende twaalf maanden bleven uiterst positief.Lees ook het redactioneel commentaar van hoogleraar Arjan van Weele


Ook interessant: Chris Williamson (IHS Markit) over de gevolgen voor Nederland bij een Brexit


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren