Nevi
0
Nieuws

Optimalisatie inkoopproces kerntrend 2018

Nieuws 30 januari 2018

De top drie trends in het inkoopvak zijn dit jaar (1)procesoptimalisatie, (2)meer focus op total cost of ownership en (3)leveranciersmanagement. Dat blijkt uit het jaarlijkse on line onderzoek van Supply Value.

De top drie trends in het inkoopvak zijn dit jaar (1)procesoptimalisatie, (2)meer focus op total cost of ownership en (3)leveranciersmanagement. Dat blijkt uit het jaarlijkse on line onderzoek van Supply Value.


Prioriteiten van inkopers
In de enquête is gevraagd hoeveel prioriteit inkoopprofessionals dit jaar verwachten te geven aan 27 actuele inkoopthema’s. Daarnaast zijn drie open vragen gesteld om meer inzicht te krijgen in de prioriteiten: met welke onderwerpen wil de inkoopprofessional starten, stoppen en doorgaan in 2018? De enquête is door 241 respondenten uit tien landen ingevuld. 


Optimaliseren van inkoopprocessen
Dat het optimaliseren van inkoopprocessen de belangrijkste trend voor 2018 wordt, is volgens de onderzoekers te verklaren door het competitieve klimaat. Organisaties moeten gelijktijdig de kwaliteit verhogen en de kosten verlagen. Om dit te kunnen doen zijn optimalisaties noodzakelijk. 


Trend: meer focus op total cost of ownership
De tweede trend voor 2018 is TCO. Dat het een hoge prioriteit heeft voor inkoopprofessionals is niet opmerkelijk. Het juist toepassen ervan draagt bij aan het realiseren van kostenvoordelen op de lange termijn. Tevens zeggen inkoopprofessionals dit jaar aan de slag te gaan met leveranciersmanagement. Dit geeft aan dat inkopers zich steeds meer realiseren dat ketenmanagement noodzakelijk is om waarde toe te voegen in sterk concurrerende markten. 


Op de inkoopagenda: big data en e-procurement
Een aantal voorbeelden van inkooponderwerpen waar inkoopprofessionals in 2018 mee willen beginnen (open vraag) zijn Big Data en het verbeteren van e-procurement systemen/processen. Verder geven inkoopprofessionals aan door te willen gaan met het reduceren van kosten en het verbeteren van leveranciersmanagement (de trend die dit jaar op nummer 3 staat). 


Stoppen met louter beoordelen op inkoopprijs
Ook zijn er onderwerpen waar inkoopprofessionals in 2018 mee willen stoppen. Een voorbeeld hiervan is het volledig beoordelen van leveranciers op prijs in plaats van op prijs en kwaliteit. Bron: Supply Value, Febe Smid en Mark Plate. Het complete artikel verschijnt in Deal! 1, van februari.  Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen