Nevi
0
Nieuws

Kleinste toename nieuwe orders in meer dan 2 jaar - NEVI PMI® oktober 57.1

Nieuws 01 november 2018

De NEVI PMI® zwakte in oktober af naar 57.1, een daling van 2.7 punten.

De NEVI PMI® zwakte in oktober af naar 57.1, een daling van 2.7 punten. Dit werd mede veroorzaakt door de kleinste toename van de nieuwe orders in meer dan twee jaar. De PMI bereikte daarmee het laagste punt in eenentwintig maanden.


De productie steeg voor de zesenzestigste maand op rij (een recordperiode), maar deze stijging was de op een na kleinste in twee jaar. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de eerste keer in vijftien maanden en de voorraad gereed product steeg voor het eerst in vier maanden, zij het gering.


De werkgelegenheid nam in de kleinste mate toe in zestien maanden, maar desondanks was de groei fors. De levertijden waren aanzienlijk langer, zij het in de geringste mate sinds augustus 2017. De inkoopactiviteiten namen voor de tweeëndertigste maand op rij toe, al was deze stijging de kleinste in twee jaar. De groei van de hoeveelheid ingekochte materialen was de kleinste in twee jaar. De inkoopprijsinflatie was lager dan in september, maar lag nog steeds ruim boven het historische gemiddelde. De verkoopprijsinflatie was opnieuw aanzienlijk. 


De verwachtingen voor de toekomstige productie waren het minst optimistisch in vijfentwintig maanden, maar nog steeds positief.


Lees het redactioneel commentaar hoogleraar Arjan van Weele


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen