Nevi
0
Nieuws

Inkoopteams van wereldklasse hebben 30% minder medewerkers nodig

Nieuws 05 september 2018

Dat deze inkoopteams het werk doen met minder inkoopprofessionals is te danken aan verregaande automatisering van processen.

World class-inkoopteams hebben 30 procent minder medewerkers nodig dan andere inkoopteams. Dat blijkt uit een recent rapport van adviesorganisatie Hackett Group, onder meer gespecialiseerd in (internationale) benchmarking. Dat deze inkoopteams het werk doen met minder inkoopprofessionals is te danken aan verregaande automatisering van processen. De gerapporteerde kleinere personeelsbezetting resulteert volgens de onderzoekers in 21 procent lagere loonkosten. ‘Downsizing’ van inkoopafdelingen is volgens Hackett Group een duidelijke trend de komende jaren. 

 

NEVI-Deal Inkoopenquete

 

Automatisering operationele inkooptaken

 

Vooral de operationele inkooptaken zullen in toenemende mate worden geautomatiseerd. Meer tijd kan dan worden besteed aan de tactische en strategische inkoop. De verwachting is dat inkoop daardoor meer waarde voor de business kan toevoegen. Tevens zal data-analyse een veel grotere rol in inkoop en supply management gaan spelen. De onderzoekers noemen Jaguar Land Rover, GlaxoSmithKline en Vodafone als voorbeelden van een kleine voorhoede van bedrijven die momenteel experimenteren met data-analyse en kunstmatige intelligentie. De verwachting is dat de kennis en ervaring die daar worden opgedaan, zullen doorsijpelen naar kleinere bedrijven. 

 

Gespannen arbeidsmarkt inkopers

 

De arbeidsmarkt voor inkopers is zeer gespannen en zal dat de komende jaren naar verwachting ook blijven. Uit de recente Deal!-NEVI Nationale InkoopenquĂȘte (zie Deal! van juni) blijkt dat de werkloosheid minder dan 1% is (waarschijnlijk zeer tijdelijke werkloosheid). Dat de inkoopteams van de nabije toekomst het werk met minder mensen kunnen doen, en zich kunnen richten op activiteiten met een hoge toegevoegde waarde voor de business, komt dus goed uit.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen