Nevi
0
Nieuws

Inkoophoogleraar Arjan van Weele neemt afscheid van het vak

Nieuws 29 november 2018

28 jaar na zijn inaugurele rede aan de TU Eindhoven neemt Arjan van Weele, een van de grondleggers van de moderne inkooppraktijk, afscheid van het vak

'Ik voel mij buitengewoon bevoorrecht'

 

Hij is een van de grondleggers van de moderne inkoopprofessie. Wetenschapper, consultant, opleider, commentator en auteur. Een hyperactieve protagonist, maar ook iemand die het vak tot op de graat weet te fileren. Op 30 november neemt hij afscheid van het vak.

 

Afscheid Arjan van Weele

 

Inkoophoogleraar neemt afscheid van de academische wereld

 

Dit afscheid vindt plaats aan de TU Eindhoven, waar inkoophoogleraar Arjan van Weele in januari 1990 zijn inaugurele rede ‘Ligt bij de inkoop de eerste winst?’ uitsprak. Hij was de eerste inkoophoogleraar in Nederland. Met zijn afscheid komt een eind aan een tijdperk waarin inkoop vleugels kreeg en Van Weele een van de prominenten was die het vak vleugels gaf. Hij had vele rollen. Als opleider, wetenschapper, PMI-commentator, begeleider van promovendi (hij begeleidde negen promovendi naar de eindstreep, van wie er twee nu inkoophoogleraar zijn), consultant en ontwikkelaar van vakkennis.

 

De beste verkoper onder inkopers

 

In de collegebanken bereikte hij in de jaren dat hij in Eindhoven doceerde zo’n 4000 studenten. Daarnaast landde zijn kennis en ervaring bij naar schatting 8000 mensen in de inkoop-executive-programma’s. Hij was en is niet alleen de beste verkoper onder de inkopers, maar ook een begenadigd schrijver die glashelder op papier kan krijgen wat hij te zeggen heeft. Van zijn hand verschenen naast vele honderden artikelen (waaronder circa 140 wetenschappelijke artikelen) ook diverse boeken. Het boek waar Van Weele letterlijk wereldberoemd mee werd, is ‘Inkoop in Strategisch Perspectief’. Van dit standaardwerk zijn er sinds 1988 naar schatting tussen de 60.000 en 70.000 verkocht. Het is ook vertaald in het Engels, Duits, Noors, Zweeds, Turks, Sloveens én Chinees. Als columnist leverde Van Weele in dit magazine sinds 2007 een bijdrage aan de wetenschappelijk rubriek From Science. 

 

Lees het volledige interview in Deal!

 

In Deal! magazine is een afscheidsinterview met Arjan van Weele verschenen. Zijn hoogtepunten, inkoop in het onderwijs, ontwikkelingen in het inkoopvak, de grootste inkoophypes en meer worden besproken. Je kunt het volledige interview lezen in het NEVI Kennislab.

 

NEVI leden ontvangen 8x per jaar Deal! magazine op de mat. Nog geen abonnement? Als je lid wordt van NEVI, dan zit Deal! erbij inbegrepen!


 
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen