Nevi
0
Nieuws

Grondstoffenscanner gelanceerd: inzicht in risico's leverzekerheid

Nieuws 22 maart 2018

Vandaag vond tijdens de beurs ESEF, de vakbeurs voor de maakindustrie, de lancering van de grondstoffenscanner plaats.

Vandaag vond tijdens de beurs ESEF, de vakbeurs voor de maakindustrie, de lancering van de grondstoffenscanner plaats. Grondstoffen als kobalt, lithium en antimoon zijn essentieel bij de productie van telefoons, windmolens of elektrische auto’s, maar hebben een beperkte beschikbaarheid. Bijvoorbeeld door mogelijke uitputting, maatschappelijke risico’s zoals slechte arbeidsomstandigheden of omdat de prijzen sterk beïnvloedbaar zijn. Het ministerie van EZK en de maakindustrie lanceren daarom de grondstoffenscanner.

Leveringszekerheidsrisico’s

“Met deze tool krijgt een ondernemer direct inzicht in de leveringszekerheidsrisico’s van kritische grondstoffen en wat hij kan doen om deze risico’s te verminderen”, aldus David Pappie, directeur Topsectoren & Industriebeleid. Via de website www.grondstoffenscanner.nl kunnen ondernemers eenvoudig de kritische grondstoffen in hun producten opzoeken.

Karakteristieken van de grondstof

Dit levert een feitenoverzicht op met specifieke karakteristieken van de grondstof. De ondernemer krijgt inzicht in de omvang van de wereldproductie, prijsfluctuaties, maar ook in risico’s, zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, milieu-impact en impact op biodiversiteit. Een uniek element van de scanner is het handelingsperspectief dat wordt geboden. Hiermee kan de ondernemer tijdig in actie komen en op zoek gaan naar duurzame alternatieven.

Kritische grondstoffen cruciaal

De grondstoffenscanner is speciaal ontworpen voor MKB- en grootbedrijven in de maakindustrie. TNO heeft onderzocht welke grondstoffen in Nederland en Europa nodig zijn en waar deze vandaan komen. Peter Bongaerts, directeur beleid bij FME, zegt hierover: “De leveringszekerheid van kritische grondstoffen is cruciaal voor de Nederlandse maakindustrie. Zeldzame aardmetalen komen in veel producten voor, zoals in windmolens en ledverlichting.”

Circulaire economie

Internationaal is er ook al interesse in de grondstoffenscanner. “Dit is uniek in Europa. Duitsland en de Europese Commissie hebben interesse om aan te haken. Deze grondstoffenscanner helpt om ons steeds meer te richten op een circulaire economie”, zegt David Pappie. Jos Kleiboer, directeur beleid bij Metaalunie, vult aan: “De grondstoffenscanner is belangrijk omdat hiermee bedrijven op een praktische manier in staat zijn te zien welke zeldzame aardmetalen in hun product zitten.”

De basis voor de grondstoffenscanner ligt in een onderzoek van o.a. NEVI, naar de mate waarin de Nederlandse economie afhankelijk is van de leveringszekerheid van bepaalde grondstoffen en welke impact dit heeft op het Nederlandse bedrijfsleven.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen