Nevi
0
Nieuws

GGZ koopt weer meer in

Nieuws 07 november 2018

Bijna aan het eind van 2018, nog een korte analyse over jaar 2017 op basis van de jaarverslagenanalyse van Intrakoop over de GGZ. De analyse geeft in een notendop weer hoe GGZ instellingen ervoor staan en hoe de kosten zich ontwikkelen.

Bijna aan het eind van 2018, nog een korte analyse over jaar 2017 op basis van de jaarverslagenanalyse van Intrakoop over de GGZ. De analyse geeft in een notendop weer hoe GGZ instellingen ervoor staan en hoe de kosten zich ontwikkelen. Landelijk maken instellingen meer winst, vooral gespecialiseerde instellingen. De 'grotere' instellingen draaien wel meer winst, maar de marge is beperkt. Des te belangrijker is het beheersen van de kosten en het zorgvuldig inkopen. Voor het tweede jaar op rij zijn de inkoopkosten gestegen met 3,5%.
 
Als je verder inzoomt op de inkoopcategorieën vallen er een aantal zaken op:


  • De algemene en facilitaire kosten blijven ongeveer gelijk of vertonen een lichte daling. Waarbij energiekosten flink zijn gedaald met 14% door de marktwerking.

  • De kosten Personeel Niet In Loondienst is gestegen met ruim 20% ten opzichte van 2016. Hiermee groeit de afhankelijkheid van de instelling om een gezond resultaat te behalen. Hierin liggen kansen voor inkopers om hun toegevoegde waarde te laten zien. Tip: gebruik de AIVG module PNIL.

  • De investeringskosten zijn flink gestegen in het afgelopen jaar.

Chiel Willems, manager inkoop bij GGNet en bestuurslid van NEVI Zorg: “Vanuit mijn perspectief komt er een verschuiving van aandachtsgebieden voor een inkoopafdeling van traditioneel facilitaire kosten naar Software en ICT. Vooral de ambulantisering is hiervan een oorzaak. Door het optimaliseren van bedrijfsprocessen voor de zorg en samenwerken met afdelingen als vastgoed en hrm zorgt dat je als inkoopafdeling toegevoegde waarde blijft leveren”.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren