Nevi
0
Nieuws

Flinke verschuivingen in de top - 5 inkoopissues

Nieuws 01 juni 2018

Vergeleken met 2016 zien we forse verschuivingen in de ranking van issues die spelen in inkoop en supply management. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Deal!-NEVI Nationale Inkoopenquête ‘Ambitie in inkoop’.

Vergeleken met 2016 zien we forse verschuivingen in de ranking van issues die spelen in inkoop en supply management. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Deal!-NEVI Nationale Inkoopenquête ‘Ambitie in inkoop’.

 

2018: top-issues en non-issues

 
  1. Kwaliteit geleverde goederen en diensten (2)

  2. Opstellen eisenpakket/specificaties (3), ethiek (3)

  3. Kostenmanagement (1), optimalisatie inkooporganisatie (5)

  4. Contractmanagement (5), risicomanagement (7)

  5. Leveranciersmanagement (4), betere aansluiting bij de business (5), inkoopsamenwerking*                                                       


  6.  

Toelichting:

 
  • het cijfer tussen haakjes verwijst naar de positie van het betreffende onderwerp in de Deal!-NEVI Nationale Inkoopenquête 2016

  • *het onderwerp was niet opgenomen in het onderzoek in 2016.


  •  

Bron: Deal!-NEVI Nationale Inkoopenquête 2018 ‘Ambitie in inkoop’

 

 

Ethiek is bezig aan een opmars

 

Kostenmanagement (inclusief kostenreductie) zakte van een eerste plaats in 2016 en 2014 naar een derde positie dit jaar. De primaire focus van inkoopprofessionals ligt nu bij de kwaliteit van de geleverde goederen en verleende diensten en nauw daarmee samenhangend bij het opstellen van specificaties. Het onderwerp ‘ethiek’ is binnen inkoop bezig aan een opmars: van een vijfde positie in 2014, naar een derde in 2016, om dit jaar op een tweede plaats te eindigen.

 

Groene issues spelen vooral in de publieke sector

 

Uit de Deal! - NEVI Nationale Inkoopenquête 2018 blijkt dat bepaalde issues significant meer dan wel juist minder spelen in industrie, (semi) publieke sector en zorg. Het opvallendste verschil is wel dat maatschappelijk verantwoord inkopen, verduurzaming en circulair inkopen grotere issues zijn in de (semi) publieke sector dan in de zorg en industrie.

 

Focus in industrie op leveranciersmanagement

 

Daarentegen zijn leveranciersmanagement, categoriemanagement, stakeholdermanagement, risicomanagement, kostenmanagement, outsourcing en prestatiemeting voor inkopers in de industrie juist weer belangrijker onderwerpen dan voor hun collega’s in de zorg en (semi) publieke sector.
De resultaten van de Deal! - NEVI Nationale Inkoopenquête 2018 worden uitgebreid gepresenteerd in Deal! nr4 die eind juni verschijnt.

Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen