Nevi
0
Nieuws

De groei van de vraag naar industriële producten neemt af

Nieuws 07 augustus 2018

Het sentiment in de industrie is zeker nog positief, maar heeft de laatste maanden toch aan kracht ingeboet.

Redactioneel commentaar prof dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven

 

Los van de protectionistische acties van Trump, lijkt er ook door andere factoren geleidelijk aan een kentering te komen in het economisch sentiment. Niet alleen in de Eurozone waar de indicatoren voor het economisch vertrouwen, het ondernemersklimaat en de industrie deze maand lagere waarden registreerden. Maar ook in Nederland waar het producentenvertrouwen zakte van een waarde van 9.8 naar een waarde van 6.3 in juli. Het sentiment in de industrie is zeker nog positief, maar heeft de laatste maanden toch aan kracht ingeboet.

 

PMI Rapportage

 

Zien we dit in de NEVI Purchasing Managers' Index terug? Deze vraag kunnen we beantwoorden aan de hand van de sterk verbeterde rapportage van Markit (die dit onderzoek in verschillende landen, wereldwijd uitvoert). Voor inkopers en economen is het nieuwe NEVI PMI format een droom omdat indices completer zijn en veel duidelijker worden geordend. De NEVI PMI kwam in juli uit op een waarde van 58.0 (een PMI waarde >50 geeft aan dat de bedrijvigheid in de industrie is toegenomen, een waarde <50 het tegenovergestelde). En is daarmee lager dan die van juni (60.1). Het is de laagste toename van de afgelopen twee jaar. De conclusie is duidelijk: de groeicijfers van de industrie zijn aan het afvlakken. Maar ook: de groei ligt nog boven het langjarige gemiddelde van 52.6 (sinds maart 2000).

 

Observaties

 

Wat is er aan de hand? Twee observaties zijn: de groei van de vraag naar industriele producten zowel uit binnen- als buitenland neemt af. En: er is sprake van forse prijsstijgingen van grondstoffen en componenten, die ook steeds lastiger verkrijgbaar zijn. Voorbeelden: de prijzen van aardolie gerelateerde producten zijn in een jaar tijd met ongeveer 40% gestegen. Daarnaast doet de droogte in West Europa zich inmiddels in enkele industrieen voelen. Een voorbeeld is de bierindustrie: prijzen van gemoute gerst liggen sinds mei tweederde hoger. Daarnaast is het lastig voor bierbrouwerijen de benodigde volumes aan bierflesjes geleverd te krijgen.

 

Vooruitzichten

 

Veranderingen in de vraag en hogere inkoopprijzen zien we terug in een lagere NEVI PMI. Niettemin is de orderpijplijn van de industrie op dit moment goed gevuld en kent men een goede bezettingsgraad van het productieapparaat. De vooruitzichten voor dit jaar zijn zonder meer goed. Voor de middellange termijn is het advies de NEVI PMI goed te volgen! Gezien het verminderde sentiment breng ik mijn rapportcijfer terug naar 8.2 (vorige maand: 8.3)  

 

Naar NEVI PMI-berichtgeving


 
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen