Nevi
0
Nieuws

VGZ wil zorginkoop verbeteren door verspreiding best practices

Nieuws 11 april 2017

Zorgverzekeraar VGZ wil volgend jaar best practices van zorgvernieuwing verspreiden. Het gaat om voorbeelden waarbij betere zorg en lagere kosten hand in hand gaan.


Zorgverzekeraar VGZ wil volgend jaar best practices van zorgvernieuwing verspreiden. Het gaat om voorbeelden waarbij betere zorg en lagere kosten hand in hand gaan. VGZ vormde vorig jaar met negen ziekenhuizen en een ggz-instelling de Zinnige Zorg-alliantie. Onder die vlag zoeken de deelnemers naar voorbeelden hoe zorg kan worden verbeterd. Daarnaast heeft VGZ het ‘Zinnige Zorgloket’ geopend, waar zorgaanbieders voorbeelden kunnen posten van zorgverbeteringen die ze graag landelijk toegepast zien worden.


Betere zorg en lagere kosten
Die initiatieven hebben al tientallen voorbeelden opgeleverd van zorgvernieuwingen die VGZ graag ook elders toegepast ziet. Het gaat bijvoorbeeld om het inzetten van ervaren specialisten op de spoedeisende hulp die snel tot een goede diagnose kunnen komen. Of het online monitoren van astma- en hartpatiënten, zodat zij minder bezoeken aan artsen hoeven af te leggen.


Stimuleren door gericht in te kopen
VGZ stimuleert de verspreiding van de good practices door daar gerichter op in te kopen. Zorgaanbieders die zulke voorbeelden willen overnemen, krijgen voorrang bij het sluiten van contracten. Ziekenhuizen die ‘zinnige zorg’ willen toepassen, kunnen bijvoorbeeld een toezegging van VGZ krijgen dat ze gerealiseerde kostenbesparingen voor een deel mogen houden. Het afsluiten van meerjarencontracten was voor VGZ al een eerdere stap om ziekenhuizen te bewegen zorgvernieuwingen toe te passen. Bron: Medisch Contact.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen