Nevi
0
Nieuws

Sterk oplopende levertijden bouwmaterialen

Nieuws 14 november 2017

Niet alleen bij heipalen, vloeren en kozijnen, maar bij bijna alle bouwmaterialen rijzen de levertijden inmiddels de pan uit. En voorlopig is dit nog niet voorbij. Sterker nog: de levertijden kunnen nog wel eens verder oplopen, blijkt uit een inventarisatie van Cobouw.

Niet alleen bij heipalen, vloeren en kozijnen, maar bij bijna alle bouwmaterialen rijzen de levertijden inmiddels de pan uit. En voorlopig is dit nog niet voorbij. Sterker nog: de levertijden kunnen nog wel eens verder oplopen, blijkt uit een inventarisatie van Cobouw. Zo denkt Marc van Rijn, van bakstenenfabrikant Caprice, dat de levertijden van bakstenen wel eens kunnen oplopen tot vier maanden. “De markt blijft alleen maar groeien. En omdat de productiecapaciteit hetzelfde blijft, zullen de levertijden blijven oplopen.” Een vloerenproducent, die niet met naam en toenaam in de krant wil, waarschuwt stellig dat we ‘nu nog maar aan het begin staan en dat echte drama’s nog komen’.


Lastig om productiecapaciteit op te schalen
Er zijn verschillende redenen waarom de levertijden nog wel eens verder kunnen oplopen. Het woningtekort is voorlopig nog niet opgelost en er staan nog veel woningbouwprojecten op de planning. Voorts is er een toegenomen vraag naar speciale materialen, zoals isolatieglas. Een andere reden is dat veel buitenlandse eigenaren de productie van bouwmaterialen, zoals dakpannen, naar het buitenland halen. Er wordt weinig geïnvesteerd in de Nederlandse markt. Tenslotte is ook een reden voor het voortduren van de lange levertijden de geringe mogelijkheden voor leveranciers om hun productiecapaciteit op te schalen, vanwege onder andere het gebrek aan personeel.Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren