Nevi
0
Nieuws

Ondertekening convenant duurzaam hout

Nieuws 22 maart 2017

De timmerindustrie, houthandel, vakbonden en ngo’s ondertekenen vanmiddag een houtconvenant. Daarin maken ze afspraken om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout te bevorderen.

Timmerindustrie, houthandel, vakbonden en ngo’s ondertekenen vanmiddag een houtconvenant. Daarin maken ze concrete afspraken om het gebruik van duurzaam geproduceerd hout te bevorderen. In totaal plaatsen 25 partijen hun handtekening. Zij doen dat onder aanvoering van demissionair minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.


Inzicht in de supply chain
Het convenant moet onder andere de administratieve barrières wegnemen die het gebruik van duurzaam hout belemmeren. Met name mkb-bedrijven hikken er tegenaan dat ze ingewikkelde kwaliteits- en certificeringssystemen moeten optuigen om de herleidbaarheid van hun hout door de hele keten aan te tonen. De verschillende systemen die worden gebruikt, zoals die van FSC en PEFC hanteren andere criteria. Ook het mengen van houtsoorten met verschillende certificaten in een project of product leidt soms tot het verlies van het certificaat.


Het is de bedoeling dat in 2020 op de Nederlandse markt alleen nog maar met duurzaam geproduceerd naaldhout wordt gewerkt. Voor plaatmateriaal en loofhout wordt dat voorlopig niet haalbaar geacht en is een minder ambitieuze doelstelling geformuleerd. 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen