Nevi
0
Nieuws

OM eist zware straffen en hoge boetes tegen ex-NS-medewerkers en NS

Nieuws 22 november 2017

Het OM heeft gister gevangenisstraffen tot 12 maanden, taakstraffen en geldboetes  geëist tegen een (ex-)topman van de NS,  drie (ex-)bestuurders en een (ex-)medewerker van de NS-dochterondernemingen Abellio en Qbuzz en een extern adviseur. Tegen  NS Groep NV eist het OM 3 miljoen euro boete.

Het OM heeft gister gevangenisstraffen tot 12 maanden, taakstraffen en geldboetes  geëist tegen een (ex-)topman van de NS,  drie (ex-)bestuurders en een (ex-)medewerker van de NS-dochterondernemingen Abellio en Qbuzz en een extern adviseur. Tegen  NS Groep NV eist het OM 3 miljoen euro boete. Het OM verwijt de verdachten vals spel bij de aanbestedingsprocedure voor het openbaar vervoer in Limburg met als doel  dat een dochteronderneming die zou winnen: “Kennelijk werd dit belang zo sterk beleefd, dat de moraal volledig uit het oog verloren werd” zei de officier op zitting:  “Het is schokkend dat nergens iemand in de organisatie op de rem is gaan staan en heeft gezegd dat dit niet aanvaardbaar is.”


Omzeilen concurrentiebeding
Verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het valselijk opmaken van overeenkomsten, het bekendmaken van bedrijfsgeheimen en niet-ambtelijke omkoping. Uit onderzoek door de FIOD komt naar voren dat de NS begin 2014 een directeur van concurrent Veolia binnen haalde. Op die manier kon de NS beschikken over bedrijfsgevoelige informatie van Veolia, die hen een grote voorsprong gaf bij het doen van de aanbesteding. Om het concurrentiebeding te omzeilen, hebben de verdachten een verhullende constructie opgetuigd waarbij de oud-directeur via een extern adviesbureau werd ingehuurd door NS. In ruil voor de bedrijfsgevoelige informatie zouden de oud-Veolia directeur beloftes zijn gedaan. Zoals bijvoorbeeld de verkrijging van de baan van NS concessiedirecteur, als die concessie gewonnen zouden worden.


Grote concessie
 “Deze feiten zijn gepleegd tegen de achtergrond van een zeer grote concessie. De Provincie zou aan de concessiewinnaar een exploitatiebijdrage van 55,5 miljoen euro per jaar betalen,” aldus de officier op zitting. En het ging niet alleen om het geld: “Het ging om het veilig stellen van de positie van de NS op het Nederlandse spoor. De NS wist namelijk dat Limburg door de politiek werd gezien als belangrijke proeftuin voor concurrentie op het Nederlandse spoor. Daarom was de NS er alles aan gelegen om te voorkomen dat de concurrentie in Limburg de kans kreeg aan te tonen dat samenloop op het hoofdrailnet helemaal niet zo’n probleem zou zijn.”


Omkoping
De verweten strafbare feiten zijn ernstige feiten, vindt het OM: “Valsheid in geschrift stelt allereerst centraal het openbaar vertrouwen, het vertrouwen dat burgers moeten kunnen stellen in de juistheid van documenten .” Daarnaast zijn volgens het OM bedrijfsgeheimen gedeeld en gebruikt: “Verdachten hebben het vertrouwen geschaad dat Veolia in de  oud-directeur stelde en mocht stellen. Veolia heeft hierdoor aanzienlijke schade geleden, maar verdachten hebben zich daaraan niets gelegen laten liggen.” De NS en haar  bestuurders hebben zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan niet-ambtelijke omkoping: “Omkoping is een venijnig delict en dat geldt niet alleen voor de omkoping van ambtenaren. Net zoals bij omkoping van  de overheid, leidt het er ook in de private sector toe dat niet de beste partij wint, maar de minst morele. Zeker in een sector als het OV die uitdrukkelijk ook een nutsfunctie vervult, is dat zeer onwenselijk.” Daarnaast ziet het OM het valse spel als concurrentie vervalsend. Bron: Aanbestedingsnieuws.Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren