Nevi
0
Nieuws

"Nederland wordt relatief zwaar getroffen door Brexit"

Nieuws 04 december 2017

Een terugblik op het NEVI PMI event dat 1 december plaatsvond ter gelegenheid van de 200ste NEVI PMI

De inkoopmanagersindex over de maand november geeft een positief beeld van de Nederlandse productiesector. Met een waarde van 62.4 is het het hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000. Blijft de lijn ook in het volgende jaar doorzetten of moeten we rekening houden met minder positieve scenario’s? Op het NEVI PMI-jubileumevent deelde Chris Williamson, Chief Business Economist van IHS Markit, zijn wereldvisie, bekeek hoogleraar Arjan van Weele het meer vanuit inkoopperspectief en gaf Ton Bastein (TNO) een kijkje in de schaarse wereld van grondstoffen.


‘Big worry’
Nederland doet het goed, zegt Chris Williamson. De orderboeken zijn goed gevuld en bedrijven blijven mensen aantrekken. Maar na de lofzang die de eerste 10 minuten duurt, neemt hij de aanwezigen mee in drie risico’s voor 2018: toenemende spanning in supply chains, het einde van de geldverruiming door de ECB en de gevolgen voor Nederland door de Brexit. Gaan Britse bedrijven op zoek naar leveranciers in eigen land? Voor een land als Nederland dat vooral leeft van export en transport zal dit relatief grote gevolgen hebben. En betekent een Brexit (hard of zacht) hoe dan ook een substantiële afname in groei. 


Oververhitting
De industrie gaat 2017 sterk afronden. We moeten oppassen voor oververhitting. Inflatie zal sterk gaan toenemen als gevolg van hogere inkoopprijzen en lonen. Dat zal de vraag gaan afremmen. Hoe snel dat gaat gebeuren is lastig te voorspellen. Aldus Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement  TU Eindhoven. Hij eindigt zijn betoog met de opmerking dat 2018 een interessant jaar wordt. “Al 200 rapportages lang bewijst de NEVI inkoopmanagersindex (NEVI PMI) dat het zinvol is de contractvolumes die inkopers in de markt zetten nauwlettend te volgen”.


Cruciale rol inkoop
En hoe staat het met de leveringszekerheid van grondstoffen? We moeten alert blijven en gebruik maken van de kennis die we hebben, dat zegt Ton Bastein, programmamanager Resource Efficiency and Raw Materials van TNO. De grondstoffenscanner die eind dit jaar uit de pilotfase komt en waaraan gastheer NEVI heeft meegewerkt, gaat inkoop veel waarde bieden. Maar ook Bastein wijst op een aantal kritieke punten voor de nabije toekomst: de groeiende vraag naar high tech materialen en de dominante(re) rol van China. Tot slot pleit hij voor een aanvulling op de PMI: een Supply Risk Indicator. 


Bekijk ook de presentaties van Arjan van Weele, Chris Williamson en Ton Bastein


Chris Williamson  Ton Bastein met Arjan van Weele  Arjan van Weele  


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen