Nevi
0
Nieuws

Kritiek op Franse oorsprongsetikettering vlees en melk

Nieuws 22 juli 2017

De Belgische minister van Landbouw Willy Borsus heeft op een bijeenkomst met zijn Europese ambtgenoten gewezen op de schadelijke gevolgen van de verplichte oorsprongsetikettering in Frankrijk voor de Belgische export.

De Belgische minister van Landbouw Willy Borsus heeft op een bijeenkomst met zijn Europese ambtgenoten gewezen op de schadelijke gevolgen van de verplichte oorsprongsetikettering in Frankrijk voor de Belgische export. Frankrijk kreeg van de Europese Commissie toestemming om de verplichte etikettering van de herkomst van vlees en melk in verwerkte voedingswaren gedurende twee jaar uit te testen. De minister dringt aan op een snelle evaluatie van de maatregel en kreeg daarvoor de steun van zijn collega's uit Duitsland, Nederland, Luxemburg, Denemarken en Tsjechië. Vernieuwing van inkoopcontracten
Sinds dit jaar moeten Franse voedingsbedrijven de exacte oorsprong van zuivel en vlees in hun producten op het etiket aangeven. De invoering van deze maatregel laat zich volgens landbouwminister Borsus voelen in de Belgische export naar de zuiderburen. Al sinds de aankondiging in de zomer van vorig jaar daalde de uitvoer, met name in de zuivelsector. Belgische zuivelbedrijven merken dat afnemers in Frankrijk de contracten voor melk steeds minder vernieuwen sinds de Franse maatregel werd aangekondigd in de zomer van 2016. Het jaar voordien was de Belgische export van zuivel en vlees naar Frankrijk 1,3 miljard euro.


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren