Nevi
0
Nieuws

Kosten dure medicijnen blijven stijgen ondanks inkoopsamenwerking ziekenhuizen

Nieuws 22 december 2017

De uitgaven aan dure geneesmiddelen in de Nederlandse ziekenhuiszorg blijven stijgen. In 2016 lopen de declaraties van deze medicijnen naar verwachting op tot bijna twee miljard euro. De stijgende uitgaven aan geneesmiddelen worden vooral veroorzaakt door nieuwe, dure medicijnen.

De uitgaven aan dure geneesmiddelen in de Nederlandse ziekenhuiszorg blijven stijgen. In 2016 lopen de declaraties van deze medicijnen naar verwachting op tot bijna twee miljard euro. De stijgende uitgaven aan geneesmiddelen worden vooral veroorzaakt door de komst van nieuwe, dure medicijnen. Dat blijkt uit de Monitor Geneesmiddelen in de Medisch-specialistische Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Gemiddeld stegen de uitgaven aan dure geneesmiddelen de afgelopen periode 6,7% per jaar. Het gaat in deze monitor om geneesmiddelen die verstrekt worden in het ziekenhuis en zo duur zijn dat ze apart van de behandeling worden gedeclareerd. 


Gezamenlijke inkoop ziekenhuizen
De NZa roept op om eerder en duidelijker met elkaar te communiceren over de plaats en hoogte van vergoeding van nieuwe dure geneesmiddelen. Ook adviseert zij de beïnvloeding en afhankelijkheid van ziekenhuizen van de farmaceutische industrie in kaart te brengen en transparanter te maken. Positief is dat ziekenhuizen vaker gezamenlijk geneesmiddelen inkopen. Zo betalen zij een lagere prijs aan de medicijnfabrikanten dan voorheen. Ook worden vaker goedkopere alternatieven ingezet. Zorgverzekeraars stimuleren de initiatieven en kopen niet meer alle dure medicijnen bij alle ziekenhuizen in, maar bij expertisecentra. Ondanks de verschillende vormen van inkoopsamenwerking blijven de kosten van nieuwe medicijnen echter stijgen.Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen