Nevi
0
Nieuws

Hoogste inkoopmanagersindex in 68 maanden – NEVI PMI® december 57.3

Nieuws 02 januari 2017

Dit is het hoogste cijfer sinds april 2011 en wijst op een aanzienlijke verbetering.

Zoetermeer, 2 januari 2017 – De NEVI PMI® steeg in december van 57.0 naar 57.3. Dit is het hoogste cijfer sinds april 2011 en wijst op een aanzienlijke verbetering.


De productie nam verder toe, en wel in de grootste mate in drie jaar. Het aantal nieuwe orders nam aanzienlijk toe. De vraag uit het buitenland nam in de grootste mate toe sinds juli 2015. Voor de tweede achtereenvolgende maand daalde de voorraad gereed product. De werkgelegenheid nam verder toe, maar desondanks steeg de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk voor de tweede maand op rij. De inkoopactiviteiten namen aanzienlijk toe, wat leidde tot de grootste stijging van de voorraad ingekochte materialen sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000. De inkoopkosten stegen in de grootste mate in vijfenhalf jaar en de verkoopprijzen namen het sterkst toe in achtenvijftig maanden. De levertijden waren voor de tweeënveertigste opeenvolgende maand langer dan de maand ervoor.


Drie deelindices uitgelicht:


Productie index
De Nederlandse productiebedrijven vergrootten in december hun productieomvang. Hiermee komt de huidige periode van groei op vierenveertig maanden. Deze groei was bovendien voor de derde maand op rij groter dan de maand ervoor en de grootste in drie jaar. Er zijn aanwijzingen dat dit het gevolg was van een grotere klantvraag.


Inkoopprijs index
De inkoopkosten waarmee de Nederlandse producenten te maken hadden, stegen in december opnieuw. Deze inkoopprijsinflatie was bovendien de grootste sinds mei 2011. De panelleden die aangaven dat er sprake was van hogere prijzen, maakten melding van een combinatie van wisselkoersschommelingen en hogere grondstofkosten.


Voorraad ingekochte materialen index
De voorraad ingekochte materialen bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in december voor de vierde maand op rij. Dit blijkt uit de seizoensmatig aangepaste Voorraad ingekochte materialen index die uitkwam boven de geen-veranderingsgrens van 50.0. De stijging was bovendien groter dan de vorige maand en de grootste sinds het begin van dit onderzoek.


 


Meer NEVI PMI 


Redactioneel commentaar hoogleraar Arjan van Weele


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen