Nevi
0
Nieuws

Defensie wint internationale prijs voor inkoop duurzame textiel

Nieuws 30 oktober 2017

Het KPU-bedrijf (KPU= ‘kleding en persoonsgebonden uitrusting’) van Defensie heeft in Estland een Procura Award gewonnen, een internationale prijs voor duurzame inkoop. Procura+ is een netwerk van publieke organisaties uit 13 Europese landen dat zich inzet voor verduurzaming. 

Het KPU-bedrijf (KPU= ‘kleding en persoonsgebonden uitrusting’) van Defensie heeft in Estland een Procura Award gewonnen, een internationale prijs voor duurzame inkoop. Procura+ is een netwerk van publieke organisaties uit 13 Europese landen dat zich inzet voor verduurzaming. Het KPU-bedrijf kocht handdoeken, washandjes en overalls met daarin minimaal 10% gerecycled materiaal. Commandant kolonel Harold Jacobs en inkoper majoor John Langeland namen de prijs in ontvangst. Het KPU-bedrijf kreeg de prijs voor de ecologische voetafdruk die de doorslag gaf bij de inkoop.

 

Toeleveranciers en verduurzaming
Defensie kocht 100.000 handdoeken, 10.000 washandjes en 53.000 groene overalls. De handdoeken en washandjes bevatten 36% gerecycled textiel, de overalls 14%. Daarnaast moedigt het KPU-bedrijf leveranciers aan dat percentage verder te vergroten. 

 

Maatschappelijk verantwoord inkopen
De geschatte besparing die dit oplevert bij de productie van handdoeken: 167 miljoen liter water in het productieproces (vergelijkbaar met jaarlijkse waterverbruik van 1600 huishoudens), 49.200 kg CO2; (vergelijkbaar met 25 retourvluchten van Amsterdam naar Singapore), 16.800 MJ energie. Bij de productie van overalls is de besparing: 66.708.000 liter water, 19.680kg CO2 en 6.720 MJ energie. Het hergebruikte materiaal is deels afkomstig van ingeleverde militaire kleding, die gesorteerd wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee wil Defensie ook een maatschappelijke bijdrage leveren. 


 
Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren