Nevi
0
Nieuws

ACM: 'voor zorgverzekeraars voldoende alternatieven voor zorginkoop na fusie VU en AMC'

Nieuws 08 september 2017

De ACM heeft tijdens dit fusieonderzoek wel signalen ontvangen dat de ziekenhuizen hun positie op unieke zorg zouden gebruiken om de onderhandelingen met zorgverzekeraars over basiszorg en topzorg, waarop wel concurrentie mogelijk is,  kracht bij te zetten.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet geen grote gevolgen voor de concurrentie en staat daarom de fusie toe tussen het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam. De ACM heeft vastgesteld dat er na de fusie voldoende keuzemogelijkheden blijven voor patiënten en zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars hebben genoeg alternatieven als zij selectief zouden willen inkopen, maar zij passen dit tot nu toe beperkt toe, volgens ACM.


Onderhandelingen met zorgverzekeraars
De ACM heeft tijdens dit fusieonderzoek wel signalen ontvangen dat de ziekenhuizen hun positie op unieke zorg zouden gebruiken om de onderhandelingen met zorgverzekeraars over basiszorg en topzorg, waarop wel concurrentie mogelijk is,  kracht bij te zetten. Denk bij unieke zorg bijvoorbeeld aan moeilijke, dure of weinig voorkomende behandelingen voor patiënten. Op deze zeer specialistische zorg vindt niet of nauwelijks concurrentie plaats. Dit staat los van de gevolgen van de fusie tussen AMC en VUmc.


Voldoende keuzemogelijkheden waarborgen
ACM en NZa starten samen een verkennend onderzoek naar dit concurrentierisico op grond van hun andere bevoegdheden. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM: “Als er inderdaad al risico’s zijn voor de concurrentie dan kan dit negatief uitwerken op de tarieven en keuzemogelijkheden. Samen met de NZa willen we voldoende keuzemogelijkheden voor patiënten en verzekeraars waarborgen.” 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder winkelen