Nevi
0
Nieuws

Zwakke binnenlandse vraag, PMI: 49.0

Nieuws 15 april 2016

Nadat de NEVI PMI® vorige maand even boven de 50 stond, kwam deze in februari uit op 49.0, wat duidt op een lichte verslechtering van de bedrijfsomstandigheden. De productieomvang bleef nagenoeg onveranderd. Het aantal orders uit het buitenland steeg nog licht, maar de binnenlandse vraag bleef zwak.

Nadat de NEVI PMI® vorige maand even boven de 50 stond, kwam deze in februari uit op 49.0, wat duidt op een lichte verslechtering van de bedrijfsomstandigheden.


 


De productieomvang bleef nagenoeg onveranderd. Het aantal orders uit het buitenland steeg nog licht, maar de binnenlandse vraag bleef zwak. Dit zorgde ervoor dat het totale aantal nieuwe orders opnieuw daalde. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de drieëntwintigste maand op rij. De werkgelegenheid daalde aanzienlijk.


 


De hoeveelheid ingekochte materialen nam in februari opnieuw af. De voorraad ingekochte materialen was wederom kleiner. De levertijden waren opnieuw langer. De voorraad gereed product liet de grootste daling zien sinds november 2011.


 


De inkoopprijsinflatie was gering en bereikte het laagste niveau in zes maanden. De verkooprijsinflatie was de kleinste sinds november, maar lag wel enigszins boven het niveau van de stijging van de inkoopkosten.


 


Drie deelindices uitgelicht:


 


Productie index


De productieomvang in de Nederlandse industrie was in februari nagenoeg onveranderd, na een lichte stijging in januari. Dit blijkt uit de seizoensmatig aangepaste Productie index die in de buurt kwam van de geen-veranderingsgrens van 50.0. Het niveau van de productieomvang was deels te danken aan het verder wegwerken van de achterstanden, aangezien het aantal ontvangen nieuwe orders in  deze onderzoeksperiode opnieuw kleiner was.


                       


 


Productie niet gereed index


De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in de Nederlandse productiesector daalde in februari wederom. Hiermee komt de huidige periode van krimp op drieëntwintig maanden. Deze daling was bovendien groter dan de vorige maand en de grootste sinds juni vorig jaar. De gegevens wijzen erop dat het lagere aantal nieuwe ontvangen orders de belangrijkste reden was voor deze verkleining van de achterstanden.


 


 


Voorraad gereed product index


De voorraad gereed product bij de producenten in Nederland was in februari voor de elfde maand op rij kleiner. Deze laatste daling was bovendien de grootste sinds november 2011. De bedrijven die een daling noteerden (23%), schreven dit over het algemeen toe aan de verwachting dat de vraag zwak zal blijven.


 


Het product is toegevoegd
Naar je productoverzicht Verder oriënteren